Diskuse:Hnutí Fokoláre

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Charakteristika[editovat zdroj]

Mám otázku ohledně charakterizace hnutí jako "ekumenického". Hnutí je medle natolik zakořeněno v katolické spiritualitě, že by bylo správnější ho nazývat třeba "mezidenominačně otevřeným" nebo tak nějak podobně. U "ekumenického" hnutí bych očekával nejen, že bude mít členy z různých církví, nýbrž že do něho vplynou také ona různá východiska. Co si o tom myslíte vy ostatní? --Mmh 23:04, 14. 3. 2008 (UTC)

Myslím (jak to hnutí osobně znám), že samo sebe chce nazývat ekumenickým, přestože je plné katolíků. Ono to souvisí se spiritualitou/ideologií jednoty, která chce stírat i překážky mezi církvemi Svobodat 2. 2. 2012, 18:53 (UTC)

Je uveden nic neříkající Cíl hnutí, ale nikoliv způsoby, struktura, funkce laiků vs. kněží (biskupů), vliv fokolarínů na chod katolické církve. Rozptyl sympatizantů +/- 3 000 000 je dost nepřesné i na encyklopedii, která zdrojuje z novin. -- Tento příspěvek přidal(a) 90.182.221.1 (diskuse) 22. 8. 2010, 17:39‎ (CE(S)T)

Ona struktura toho hnutí je hodně "fuzzy", mlhavá, závislá na osobních vztazích. Celé je to nenásilně řízeno shora od Chiary (dnes od její nástupkyně) a vůbec se neřeší nějaké demokratické nebo rozhodovací procesy. Když se jich na strukturu zeptáte, tak vám řeknou, že to není důležité a myslí to upřímně. Stejně tak počet sympatizantů je nedefinovatelné, těžko odhadnutelné číslo. Svobodat 2. 2. 2012, 18:53 (UTC)