Diskuse:Hlavová stanice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Johnnyjanko v tématu „Príliš veľa uvedených staníc v Česku a na Slovensku

Co je hlavová stanice?[editovat zdroj]

Hlavová stanice je tvořena kusými (laicky slepými) kolejemi. - To znamená, že je třeba vyškrtnou ze seznamu Dobříš, Opavu východ, Tachov a asi i Těšnov, ale tam si nejsem jistý. --PetrS. 6. 4. 2011, 11:30 (UTC)

Německá Wikipedie netrvá na tom, aby byla tvořena kusými kolejemi; výslovně připouští, že může vzniknout i uzavřením části trati a pak tam šturcy nejsou. Úvod našeho článku je vůbec zmatený. Co je myšleno tou "průjezdnou" hlavovou stanicí? Že tam vlaky nekončí? To není vlastnost kolejiště, ale organizace dopravy. Jak se pak liší od běžné úvraťové, jakou byl právě vyhozený Tachov? Proč je tam uveden Těšnov, kam vedla vždycky jen jedna trať? --62.84.154.40 2. 12. 2011, 06:27 (UTC)
Jo, je to otázka definice. Z článku vyplývá, že hlavová stanice je ta, kdě se ke kolejím chodí od šturců. Pokud třeba na Dobříši jsou výhybková propojení i na druhém konci stanice, takže není umožněn přístup na nástupiště, aniž by člověk lezl přes koleje, pak to definici českého článku neodpovídá. To by pak musela být hlavovou stanicí každá stanice, kde dráha končí nebo je tam úvrať a to se mi nezdá.--PetrS. 2. 12. 2011, 08:52 (UTC)
Asi by to chtělo nějaký věrohodný zdroj, o který se bude text článku opírat. Momentálně tu není zdroj ani jeden a podle toho taky článek vypadá: každý si jej vysvětluje po svém. --Cmelak770 2. 12. 2011, 12:16 (UTC)
Já osobně bych článek přepracoval např. dle německé Wikipedie článek Kopfbahnhof, se zaměřením na vysvětlení pojmů. Nyní zde máme pouze seznam, o kterém se můžou vést složité diskuse, navíc bez zdroje. Tento článek potřebuje takovou úpravu, abych i já laik tomu porozuměl, protože do jistých článků uvádím informace z tohoto článku. To mám vždy hledat informace na de.wiki, en.wiki, pl.wiki, to si cs.wiki nezalosuží. --Daniel Holý CZ 29. 2. 2012, 08:38 (UTC)

Príliš veľa uvedených staníc v Česku a na Slovensku[editovat zdroj]

Podľa mňa je nezmysel, aby v prípade Česka a Slovenska bola v tomto článku uvedená každá stanica, ktorá leží na konci nejakej lokálnej trate. Z ostatných štátov sú uvedené len významné stanice. Významná hlavová stanica je taká, do ktorej zaúsťuje viacero tratí a je bežné, že vlaky na svojej ceste prídu do takejto stanice z mesta A a ďalej pokračujú (úvraťou) do mesta B, nevracajú sa nazad! Napríklad niektoré railjety z Lincu do Viedne zájdu do stanice Westbahnhof a ďalej pokračujú do Budapešti. Detto robia ICE vlaky v stanici Leipzig Hbf. Toto je skutočná hlavová stanica a o tomto má zmysel sa baviť. Nemá zmysel sa baviť o každej staničke na konci lokálky.

Okrem toho často stanice na konci lokálok nevyzerajú ako hlavové, pretože k vlakom sa pristupuje z boku, nie od šturcov! V niektorých prípadoch bolo pokračovanie trate plánované, ale nebolo zrealizované (ako napr. Plavecký Mikuláš), niekde inde bolo v minulosti aj pokračovanie, ale neskôr bolo zničené (Hevlín, Slavonice).

Okrem toho v prípade Slovenska je tam aj plno chýb, stanica Vrbové dávno oficiálne neexistuje, stanica Spišská Belá nie je ani náhodou hlavová (neleží na konci trate), atď.

Čo vy na to? Johnnyjanko (diskuse) 6. 3. 2015, 14:55 (CET)Odpovědět