Diskuse:Heuristika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pravda je, že heuristika nemůže dát jednoznačné výsledky, neboť řeší problémy, které nemají empirické podklady. Jedná se v podstatě o řešení neznámého, zkušenostmi ani výzkumem nepodloženého jevu, na základě podobností. Velmi zjednodušeně řečeno, co mě kouše, nemůže pro mne být dobré.

Překlad[editovat zdroj]

Překlad je neuvěřitelně špatný, místy nedává smysl, místy smysl opačný. Opravil jsem jen pár prvních odstavců. --Sokoljan 11. 4. 2010, 17:08 (UTC)

Vaše hodnocení je velmi příkré na to, že jste jen změnil formulace (dokonce bych řekl, že jste místy nějaké informace vypustil). Překlad z cizojazyčných wiki nemusí být doslovný, navíc se i ony mění v čase, takže formulačně by mohl později měnit váš „správný“ text někdo další s podobnými argumenty. Předpokládejte prosím dobrý úmysl (i když to zde není zvykem). Za váš příspěvek děkujeme. --Milan Keršláger 12. 4. 2010, 06:00 (UTC)

odstraněná část[editovat zdroj]

(19.2.2013), zaloha

U heuristického algoritmu lze obvykle připravit takovou množinu vstupních údajů, se kterými si algoritmus nedokáže buď vůbec poradit, nebo se čas nutný k výpočtu prudce zvýší, nebo jsou výsledky zcela nepoužitelné. V praktickém životě je ale výskyt takových vstupních údajů téměř vyloučen, proto se heuristické algoritmy používají pro řešení úloh velmi často. Pokud použití heuristiky nedá dobré výsledky, lze použít metaheuristiku, například restart nebo randomizaci.


Jj14 (diskuse) 7. 9. 2013, 16:26 (UTC)

Heuristika v historii[editovat zdroj]

V hesle zcela chybí heuristika jako součást práce historika. V tomto kontextu znamená shromážďování dat, zpravidla v archivech, knihovnách atd.