Diskuse:Hetlín

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní účel popisu historie Hetlína bylo zjistit odkud toto jméno pochází. Jedna možnost je tam uvedena podle zakladatele, ale slyšel jsem i druhou podle starého německého názvu pro huť. Asi Hütte. Kdyby někdo věděl něco víc ať mi dá vědět.

Petr Bauer bauer(tečka)petr(zavináč)gmail(tečka)com

Poznámky[editovat zdroj]

  1. Autoři z konce 19. a začátku 20. století, ze kterých byly převážně čerpány údaje pro tuto stať, Hetlínu nevěnovali přílišnou pozornost. Vesměs se spokojují s tvrzením, že Hetlín „patřil odnepaměti ke Zbraslavickému panství“. Je jistě velice pravděpodobné, že vznik Hetlína byl podmíněn založením na tomto místě hospodářského dvora některým z držitelů zbraslavického panství, okolo nějž později byla vystavěna další stavení a tak se zrodila dnešní osada. Z těchto zakladatelských aktivit ale nelze vyloučit ani drobnou šlechtu mající v držbě některé statky v blízkém okolí, např. ves a tvrz ve Štipoklasech, k nimž spolu s Černíny bezpečně po určitou dobu patřil i Hetlín.
  1. Za předpokladu přímé souvztažnosti držby Zbraslavického panství a založení Hetlína by bylo zapotřebí pátrat o původu Hetlína a jeho počátků u těchto osob, nebo v jejich blízkém okolí: Rudolf (vlastník 12531278), Jan Zdeslav ze Zbraslavic (zmínka z r. 1320), rytíř Oldřich ze Zbraslavic, Mikuláš z Kolovrat, jeho synové Mikuláš a Aleš z Kolovrat, Jan a Václav Kolovrat ze Zbraslavic, Jan Svatba z Otradovic, Jiří Svatba z Červených Otradovic, Jindřich Firšic z Nabdína na Hamerštatu, Pavel Malovec z Malovic
  1. Odkazy na Desky zemské (D.Z.) jsou uváděny v převzaté formě od autorů, ze kterých bylo čerpáno.
  1. Z období, kdy Hetlín patřil k Novodvorskému panství, by bylo možno nalézti další údaje v souboru archivních dokumentů „Velkostatek Nové Dvory“, zpracovaném v roce 1968 Dr. Jiřím Tywoniakem (uloženo ve Státním archivu v Benešově).