Diskuse:Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Vincislao Rossellini

Jak to mohl být teosof, když se v článku o teosofii píše, že jako filosofické hnutí vznikla až v století devatenáctém? To je asi nějaký omyl, ne? Na anglické ani německé wiki to nezmiňují. --Tchoř 22. 1. 2010, 14:12 (UTC)

Dle uvedené literatury byl teosof. Dle onoho slovníku je teosofie - chápe se jako vyšší vědění o Bohu a o stvoření, jehož se dosahuje vyšší intuicí, resp. zřením, má blízko k mystice, ačkoliv vykazuje i znaky parapsychologismu.... Teosofie se objevuje v předkřesťanských a mimokřesťanských formách (v pýthagorejismu, hermetismu, gnosi, manicheismu), jakož i v podobách spjatých s křesť. (v bogomilství, katarství, rosikruciánství, v řadě forem nové religiozity).....Zvláštní podobou teosofie je Teosofická společnost založená 1875 v New Yorku Helenou P. Blavatskou... - KOLEKTIV AUTORŮ. Filosofický slovník. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2002. 463 s. ISBN 80-7182-064-4. , doufám, že to vaši otázku zodpovědělo. Zdraví --Petr Losert 22. 1. 2010, 14:20 (UTC)
Děkuji. Už tomu rozumím, ten termín se používá v různých významech. Chtělo by to napsat něco jako en:Theosophy (history of philosophy), aby se z tohoto článku odkazovalo tam a ne na článek o tom moderním hnutí. --Tchoř 22. 1. 2010, 15:46 (UTC)


Faust?

Můžete někdo ověřit ono tvrzení o tom, že se Heinrich Cornelius Agrippa spolupodílel jako zdroj či představa na vytvoření obrazu Goetheho Fausta? Mně to přijde jako domněnka na velmi vratkých nohách. Agrippu jsem četl pouze v úryvcích a nikoliv celého, ale ani jeho dílo, ani ten pes a ani jeho životopis, mi zrovna nepřijdou ,,Faustovské", byl okultista, ale to je a byl kde kdo. Okultistou byl Isaac Newton, Swedenborg, David Bowie, dle ne neopodstatněných názorů i několik papežů/veleknězů, mnichů, kněží (magi v Persii) a světců, mnoho Súfí, skeptik Kelley, Bram Stoker, nějací komunističtí pohlaváři,Heinrich Himmler, W.B Yeates, někdo za okultistu, mága či hermetika dokonce považuje i obskurní a kontroverzní postavičky jako Saint Germain,Cagliostro, či Pierre de Lasenic. Našel jsem u Agrippy jen běžnou Faustovskou pomluvu, jejíž obětí ve velmi podobném znění byl i Hitler, ale to je asi tak vše. Četl jsem Agrippovy spisy í nemálo z historického Fausta případně (pseudo)Fausta. Goethe určitě odkazuje na dílo dr.Johanna Georga Fausta. Četl jsem jen něco, z čeho čerpal J. W. Goethe, takže nevím, jestli třeba Marlowe narážel na Agrippu nějak alespon trochu zřetelně? Článek o historickém Faustovi zde na wikipeii je dle zdrojů ne zcela přesný, je ale především krátký a také může být díky tomu dosti zavádějící. Jakou obdivovatele této osobnosti, jež teoretizovala koncem 15.století o plazmě ve Slunci, stejně jako ostatních osobností. Nemůže zatím sloužit ku srovnání i v en.toho dost chybí. Děkuji za pomoc --Vincislao Rossellini (diskuse) 14. 11. 2016, 13:32 (CET)Odpovědět