Diskuse:Hamiltonovská formulace mechaniky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mám dotaz. O Hamiltonových rovnicích se hovoří na Wikipedii na několika místech jako o rovnicích integrálních. Proč? Zjevně totiž jde o rovnice diferenciální. Možná je jen třeba ujasnit pojmy. Nevím, ptám se.




Odstavec "Formulace" je zcela nadbytečný. Přesněji řečeno jde o několik vzájemně nesouvisejících vět informačního charakteru, což nelze nazývat formulací hamiltonovské mechaniky. (Tedy předpokládám, že mělo jít o formulaci hamiltonovského formalismu :-)).

"V této formulaci mechaniky se k popisu systému používají zobecněné souřadnice a zobecněné hybnosti, přičemž zobecněné souřadnice a jim odpovídající zobecněné hybnosti jsou považovány za rovnoprávné proměnné ve fázovém prostoru." - Ano, tahle informace do hesla určitě patří.

"Hamiltonovská formulace umožňuje pomocí vhodných transformací přecházet mezi souřadnicemi a hybnostmi a různě je zaměňovat." - Tohle je prostě nějaká úvodní základní informace o tom co to hamiltonovská formulace je. Mělo by to být někde hned na začátku, včetně dalších charakteristických vlastností HF které zde uvedeny nejsou.

"Takové souřadnice se označují jako kanonické a je při nich požadováno, aby si Hamiltonovy rovnice zachovávaly svůj tvar. Invariantem kanonických transformací je tzv. Poissonova závorka. Pohyb mechanických systémů lze pak chápat jako kanonickou transformaci." - Asi překlep, předposlední věta měla začít "Takové transformace se označují...". Toto prostě s formulací hamiltonovské mechaniky nesouvisí. Patří to do teorie kanonických transformací, ale ne do formulace HF.

Já bych prostě odstavec Formulace smazal, pro celé heslo to nebude nějaká ztráta. Že by to chtělo přepsat úvod je snad jasné.