Diskuse:Georg Trakl

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jestliže měl českou matku, tak byl i fakticky české národnosti, neboť národnost se, jak známo, vždy dědí po matce ** --MiroslavJosef 15:55, 14. 7. 2008 (UTC)

Obávám se, že Trakl české národnosti nebyl. Pokud by se národnost dědila, bylo by docela jednoduše možné, že my dva jsme de facto po nějaké mateřské linii Mongolové ještě po Čingischánovi blahé paměti :) Národnost se dle příslušného článku určuje podle státu nebo oblasti původu či podle původu předků, dříve podle mateřské a obcovací řeči, podle Listiny základních práv a svobod ale "každý má právo svobodně rozhodovat o své národnosti. Zakazuje se jakékoli ovlivňování tohoto rozhodování a všechny způsoby nátlaku směřující k odnárodňování." Z toho plyne, že národnost člověka závisí jen na tom, co sám napíše do kolonky "Národnost". Těžko se stanovuje, co tam měl Trakl, ale vzhledem k tomu, že žil v Rakousku, psal německy a němčina byla patrně jeho mateřským jazykem, pokládal bych ho za Rakušana. Konečně, národnost je pro encyklopedii IMHO irelevantní. --Váš Mostly Harmless 05:37, 15. 7. 2008 (UTC)
Pokud by se dědila po matce, tak by Čingischán musela být ženská. Ale máš pravdu, že se vždy nedědí. Dokonce ani mateřský jazyk nutně nemusí být mateřským jazykem matky. Národnost je něco, s čím se identifikuje daný jedinec sám. Tady nemůže být pochyb, že Trakl byl Rakušan. Miraceti 06:36, 15. 7. 2008 (UTC)