Přeskočit na obsah

Diskuse:Geometr

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto přesměrování mi přijde tak nějak mimo. Geometr je spíše vžitý název pro geodeta ne? --Tlusťa 10:51, 31. 3. 2008 (UTC)

Geodet je zeměměřič a pracuje v oboru zvaném geodezie nebo geodézie ** problém vidím spíš v tom, že pan geometr Barborka byl asi geodet (není vyloučeno, že text článku je poněkud zavádějící) **--MiroslavJosef 10:54, 31. 3. 2008 (UTC)

Já vím, kdo je geodet a co dělá :) Jen se jim občas říká geometři. [1] Ostatně, co tedy dělá "opravdový" geometr? --Tlusťa 11:56, 31. 3. 2008 (UTC)

... nejsem matematik, ale geometrie je IMHO odrůda matematika ** pan Antonín Barborka byl alespoň podle textu článku i kategorie matematik ** --MiroslavJosef 11:58, 31. 3. 2008 (UTC)

To je neuvěřitelný nesmysl. Ten obor studijní se jmenuje geodézie a kartografie, tudíž absolvent oboru je již jen z principu věci geodet. Ostatně i VÚGTK Zdiby je Výzkumný ústav geodézie, topografie i kartografie.

Geometrie je samozřejmě nedílná součást toho oboru a kdysi se měřičovi v katastru říkalo civilní geometr, i v jiných zemích, občas i u nás v současnosti. Takže nejčastěji geodet. Jinak se samozřejmě specializovaně říká geometrické a polohové určení nemovitosti.

Co dělá opravdový geometr, rozhodně víc, než notářští příživníci, nemůže si například na rozdíl od nich stanovit cenu danou procentem z ceny nemovitosti, zaměřit půdorys je opravdu stále stejné pro budovu o deseti patrech jako pro přízemní domek. Notář má ovšem dojem, že napsat, že ten či onen dědí vysokou budovu je desetkrát dražší práce toto napsat, než napsat, že dědí přízemní domek. To je dle těchto příživníků, jak vidno z povinného ceníku, co prolobovala notářská lobby, vidět na první pohled.

Především, aby mohl být ověřovatelem výsledků zeměměřičských činností dle zákona 200/1994, tak musí mít po střední škole(4 roky), mít VŠ, což může být i 6 let a pak po ní ještě 5 let praxe v oboru, ovšem s prokazatelnými výsledky, jež překývají celé období, což může trvat i 10 let při dnešní nezaměstnanosti. Nestačí, že bude u nějaké firmy měřičské, ale musí v jednom každém roce praxe mít praxi přímo v tom oboru, jenž se týká úředního oprávnění a pokud například konkrétně ty geometrické plány nebude vyhotovovat, tak sice bude mít jistě praxi jako geodet, geometr, ale ne v katastru a musí stále nadělávat. Takže dost problematické. Je o dost snazší být lékařem s atestací, prostě ji získá v nemocnici a tím je to dáno. Tady u měřičů musí prokazovat na konkrétních pracech, že tomu tak je, no neberte to.