Diskuse:Geografie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Já bych celou tu část spravil.Zeměpisné názvy bych teda zrušil a tu stručnou charakteristiku bych mohl dát do odkazu,který bych vytvořil v geografických pojmech - kontinenty.Nechal bych jsem tam pouze Toponyma.Co se týče geografie v číslech,tak tam bych jsem třeba udělal jenom odkaz a do toho odkazu bych dal ty údaje a ještě jich rozdělil na jednotlivé pojmy (sopka,hory,města,státy,apod.).Půdní horizonty a eroze bych teda dal do geografických pojmů.Tak nějak to chcete ? Cadillac 10:59, 30. 4. 2007 (UTC)

teď mě napadlo, že to o těch kontinentech by bylo nejlepší přesunout do nově založených článeků Geografie Evropy atd. Mircea 07:01, 3. 5. 2007 (UTC)

Celou část "Zeměpisné názvy - Toponyma" bych odtud vyhodil, je to popis jednotlivých kontinentů, který by měl být na stránkách o kontinentech a ne zde. Stačil by odkaz na stránku Toponyma a stránky jednotlivých kontinentů. Prosím o vyjádření. Mircea 09:53, 9. 3. 2007 (UTC)

Revize článku[editovat zdroj]

Historie článku je "hrůza". Je třeba s tím něco udělat, aby bylo jasné, co sem patří a co ne a aby bylo možné vandalismus hned trestat. Navrhuji následující úpravy (prosím o připomínky a vyjádření):

  • 1. Geografické disciplíny (ok)
  • 2 Historie geografie (ok)
    • 2.1 Starověk (ok)
      • 2.1.1 Významní geografové starověku (ok)
      • 2.1.2 Chronologický přehled (ok)
    • 2.2 Středověk (ok)
      • 2.2.1 Významní geografové středověku (ok)
      • 2.2.2 Chronologický přehled (ok)
  • 3 Geografické pojmy (ok - rozšířit o odkazy na seznamy u světadílů, oceánů možno vyjmenovat)
  • 4 Geografie v číslech (není jasné na jakém základě jaou sem pojmy zařazeny - tuto sekci bych zrušil)
  • 5 Zeměpisné názvy - Toponyma (zmatená sekce - zrušit - kdyby někdo měl chuť je možné částečně doplnit do článků o světadílech)
  • 6 Eroze (přemístit mezi geografické pojmy)
  • 7 Půdní horizonty (přemístit mezi geografické pojmy)
  • 8 Podívejte se též na (ok)

Mircea 12:15, 27. 4. 2007 (UTC)

Já víceméně souhlasím s tím, že seckce "Zeměpisné názvy - Toponyma" by se mohla rozpustit do již existujících článků. Sekce "Eroze" a "Půdní horzionty" bych zrušil, protože ty již existují v článcích Eroze a Diagnostické horizonty půd (ČR) resp.--Juan de Vojníkov 14:25, 27. 4. 2007 (UTC)

Chlistovak 00:39, 20. 3. 2008 (UTC)

toto rozdeleni je rozdeleni v ceskem kontextu, nikoli zahranicnim. "Socioekonomická geografie (= společenskohospodářský zeměpis" - prvni termin byl pouzivan do roku 1989, druhy v 60. letech, dnes se pouziva Socialni geografie, popripade Hummani geografie.

Chlistovak 00:39, 20. 3. 2008 (UTC)

Clanek je PASKVIL, zadam, aby tak byl oznacen, geografie nekonci stredovekem. podana informace je velmi zavadejici. neni tu ani slovo o modernim vyvoji, soucasnych postupech a tematech. není tu ani slovo o GIS - geograficke informacni systemy (napr. mapy.cz nebo googleearth).

Polozamčení stránky[editovat zdroj]

Stránka byla dočasně zamčena v důsledku neshody dvou uživatelů o její obsah. Respektive ve smyslu toho, že anonymní uživatel provádí v článku ohoromné množství úprav a nereaguje na výzvy ke shrnutí editace, k používání náhledu a k samotnému obsahu. Navrhuji tedy probrat výše uvedené připomníky kolegy Mircea a případně stránku polozamknout pro nepřihlášené uživatele s vysvětlením důvodu polozamčení. Snad se nám tu vyjádří i dotyčný anonym.--Juan de Vojníkov 14:16, 27. 4. 2007 (UTC)

Zámek jsem změnil na polozamčeno. Pokud se onen uživatel zaregistruje a začne dělat to samé, tak zablokujeme jeho. Teď má možnost se vyjádřit. --Luděk 14:28, 27. 4. 2007 (UTC)

marxistická geografie[editovat zdroj]

Pozoruhodnou skutočnosťou je postupné prenikanie filozofie marxizmu do západnej geografie, aj keď nie vždy v takovej podobe, ako sa táto chápe v socialistických krajinách. Marxistická filozofia, ktorá je metodologickým základom geografie v socialistických krajinách, po zložitej a kľukatej ceste sa začína stále výraznejšie hlásiť o slovo aj v západných krajinách. Preto sledovať myšlienkový vývoj v západnej geografii sa zdá byť užitočné a inštruktívne aj pre geografiu socialistických krajín. Ak sa na problém "sporu o pozitivismus" pozeráme z hľadiska marxistickej filozofie socialistických krajín, potom treba konštatovať, že táto už dávno podrobila pozitivizmus ostrej kritike.

zdroj: Paulov, J. (1986): Spory o pozitivismus v súčasnej západnej geografii. Geografický časopis 38 (2-3), s. 260-273.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 193.85.189.75 (diskuse)

???--Horst 22:27, 10. 8. 2007 (UTC)

POZNÁMKY k úvodu[editovat zdroj]

geografie se dělí na fyzickou geografii (to co udělala příroda) a na sociální geografii (někdy humánní geografii; to co je ovlivněno činností člověka) součástí sociální geografie je pak regionální geografie, kartografie má společného s geografií asi tolik co matematika s fyzikou a taky obě vědy nikdo neháže do jednoho pytle...!!!!