Diskuse:Gautama Buddha

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rád bych tento článek celý přepsal, protože je to velmi hrubé. Kolem přesného data narození panují nejasnosti a seriózní prameny se raději konkrétnímu roku vyhýbají (existuje na toto téma rozsáhlá studie, kterou chci nějak v kostce zrekapitulovat), ale jedno je jisté - Buddha se NENARODIL v říjnu, ale v květnu za úplňku. Alespoň tak se to traduje a pravidelně slaví (tzv. svátek Vesak) LMC 19:58, 5. 1. 2005 (UTC)

říjen je uveden jako datum úmrtí, nikoliv narození. --Postrach 20:06, 5. 1. 2005 (UTC)

Já samozřejmě nejsem zběhlý v Buddhovi, ale pokud se často uvádí to datum 623, tak by bylo dobré do toho článku uvést větu ve smyslu "často uváděný rok 623 je však řadou vědců zpochybňován, protože...". --Luděk 20:07, 5. 1. 2005 (UTC)


Jasně, napsat životopis Buddhy není easy a mám to v plánu. Ale moje žena každým dnem bude rodit, takže teď si nejsem jist, kdy to napíšu. Ten často uváděný datum je 623 nebo 624 a je to na základě Theravádových textů ze Srí Lanky. Ale existují datumy kolem 1000 př.n.l. a také kolem 300 př.n.l. Chce to rozmyslet, kolem každého data je nějaký "politický" motiv, proč někdo hlásá zrovna to a to datum. Tedy vybrat něco stručného a jasného a nezatěžovaty detaily, které nejsou podstatné... - LMC 20:19, 5. 1. 2005 (UTC)

Já jsm při psaní data jen primitivně vyšel ze dvou knih a porovnal to s dalšími wiki. Všude je rok 563. Napsal jsem tam přibližně a dodal, se vychází jen z legend. Samozřejmě i mě zajímají další názory a výzkumy. Sem s nimi! Stejně jsem článek zamýšlel jen jako pahýl, který někoho vyprovokuje k rozšíení, abych se dozvěděl víc :-).
A jen tak mimochodem: psát "před Kristem" je také trochu zavádějící, vzhledem k tomu, že i v jeho případě byl rok narození nejspíš určen špatně.
--Postrach 20:30, 5. 1. 2005 (UTC)

Citácie ![editovat zdroj]

Zdravím rad by som sa spítal z akej knihy pochádzajú citácie ktoré sú to ppužívané ? "Žil jsem zhýčkaně, velmi zhýčkaně, nanejvýš zhýčkaně. U domu mého otce mi nechali zřídit lotosové rybníky: na jednom místě kvetly modré, na jednom bílé, na jiném červené lotosové květy; a to vše jen pro mě. Nepoužíval jsem jiné masti než z Benaresu. Z Benaresu pocházel šátek, pokrývající mou hlavu, má kazajka, mé spodní prádlo, můj přehoz. Ve dne v noci nade mnou drželi bílý deštník, aby mě neobtěžoval chlad, horko, prach, stébla trávy nebo rosa."