Diskuse:Franz Lehár

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Jarba v tématu „Lehárova ulice

Prosím autora, který napsal pasáže o poněmčení jména a pomaďarštění příjmení, aby uvedl zdroje svých tvrzení. Jako protiargument mohu uvést, že pokud jde o křestní jméno, záleželo vždy na matrikáři (faráři), v jakém jazyce provedl zápis. V době narození Fr. Lehára byly na pořadu dne zápisy německé. Navíc se jména často a běžně překládala, aniž by se jméno měnilo. V matrikách se setkávám i s tím, že se člověk narodí jako Eugenius -(farář psal latinsky) oženil se jako Eugen (farář psal německy), a zemřel jako Evžen... O pomaďarštění příjmení nic nevím - žádné jsem neshledal.--Dendrofil 25. 12. 2010, 17:22 (UTC)

Prosím autora aby opravil údaje o předcích Franze Lehára: pradědeček Franze Lehára se jmenoval Jan Lehar, pocházel z Brníčka u Zábřeha, v roce 1804 se přiženil do moravské (zcela české) vesnice Šumvald u Uničova. Zde se narodil i dědeček Josef (1810) a otec František (1838) (Wikipedista: Jerome two, 31.8.2012)

Lehárova ulice[editovat zdroj]

Prosím, čím je tak významná ulice v tom Leidsche Rijn, že je v článku zmíněna? Lehárova ulice je i v Praze. To je nesmyslné vypíchnutí celkem bezvýznamného detailu. Leidsche Rijn navíc není město, ale čtvrť Utrechtu. --Jarba (diskuse) 23. 10. 2022, 23:34 (CEST)Odpovědět