Diskuse:Ferdinand Hodler

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost[editovat zdroj]

Jímavá historka, jak se trápil chorobou a smrtí milenky (1914), že nakonec brzy zemřel sám (1915). V úvodním odstavci je však napsáno, že zemřel v roce 1918, tedy za další tři roky, ve věku 65 let, což na tehdejší poměry nebyl nijak nízký věk (zvláště na konci války, i když ve Švýcarsku válka neprobíhala).

Stejně tak historka s jeho synem, který údajně zemřel následkem podchlazení kvůli častému stání otci modelem při malování obrazů, není nijak doložena. Na anglické Wikipedii jsem to nenašel.--Luděk 08:18, 18. 11. 2007 (UTC)

Je pravda, že jsem chybně přeložil informaci z francouzské i anglické verze, podle kterých milenka zamřela 1915 a Hodler se tak trápil, že zemřel 1918 (to tvrdí obě tyto verze)
O synovi, který patří k nejvýznamnějším osobnostem v dějinách esperantského hnutí, se to traduje díky tomu, že jeho smrt ve 33 letech všechny překvapila. A stání modelem se jevilo jako nejlogičtější vysvětlení, protože to určitě nikomu ke zdraví nepřidá. Ale máte pravdu, že to není ověřená lékařská zpráva.
Takže tuto informaci ještě upravím. Mirmal

Bezva, díky za odpověď. Zatím se zdá, že se jedná o legendy či konspirační teorie, které se vynoří vždy po nějaké "záhadné" či nečasté události, dějinném zvratu či neštěstí, které postihne známou osobnost (bouračka Dubčeka, lady Diany, 11. září, rozšíření AIDS). Časté legendy se samozřejmě též mohou uvádět, ale ve stylu "po jeho úmrtí se objevily zprávy, že...[pramen]". Takže zkuste uvést nějaký věrohodný zdroj, anglická Wikipedie takovým zdrojem není. --Luděk 09:05, 18. 11. 2007 (UTC)

V prvé řadě jsem zapomněl poděkovat za upozornění na chyby a nepřesnosti. S věrohodnými zdroji je problém, protože u nás byl tento malíř zcela ignorován. V Národní knihovně mají o něm pouze 5 knih v cizích jazycích, česky nevyšlo dosud vůbec nic. Můj článek je tedy prvním pokusem upozornit na tohoto malíře v Česku. Vycházel jsem z informací ostatních Wikipedií a z informací na internetu. Zkusím získat a uvést aspoň tyto zdroje. Mirmal