Diskuse:Eugene Balon

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je možné, že tato editace má něco do sebe. Ale nepodařilo se mi polskou verzi jména vygooglovat, našel jsem jen českou, třeba na http://www.bmtypo.cz/zpravodaj/968.pdf. --Luděk 20:01, 18. 1. 2008 (UTC)

Ahoj. Psal jsem uz na User talk:Qasinka. Pana Balona znam osobne, mohu poslat i fotky, jestli chcete. Mam take jeho tisteny zivotopis (obsirny) a tam ma take napsane, jake skoly absolvoval. Jinak byl s nim i rozhovor v polskem casopise Zwrot v roce 2007. Jinak je zminen napr. zde http://www.wspolnota-polska.org.pl/index.php?id=o_IIIfor13 . Prosil bych Vas take, zda byste mohl presunout clanek do Eugene Balon. Je tak znamy po celem svete, je to jeho kanadske jmeno, ktere pouziva bezne. Diky moc. - Darwinek / 193.179.26.19 20:11, 18. 1. 2008 (UTC)

Přesměrování z Eugene Balon jsem vytvořil, jinak ale v českých zdrojích vystupuje jako Evžen Balon, viz Městská knihovna Havířov, Živa – časopis pro biologickou práci (Live – Journal of Biological Research), Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě. Vím, že v Československu polská menšina nemohla používat polské verze jmen, že se zapisovaly do úředních dokumentů počeštěná, ale na druhou stranu onen polský zdroj bych také nebral jako bernou minci, protože v polském tisku se popolšťují i ryze česká jména, například zde. Osobně sdělené informace používat nelze, to je vlastní výzkum, lze používat jen to, co je zveřejněno. Fotky by byly bezva, pokud není problém s autorskými právy. --Luděk 20:23, 18. 1. 2008 (UTC)

Problem, je ze ani v Cesku ho neznaji toliko pod ceskym jmenem, np. http://www.natur.cuni.cz/zoospol/ichtyologick%E1.htm a bez velke namahy lze najit mnoho ceskych zdroju s jeho jmenem Eugene. Jinak se posnazim zitra uploadovat fotku na Commons a ocitovat taky jeho zivotopis jakmile se k nemu dostanu. Wspólnota Polska je respektovana organizace, kterou bych rozhodne jako bernou minci bral, dany clanek je na vysoke urovni. Jak rikam, ma to i v zivotopise. Ono na polske gymnazium v mezivalecnem obdobi skutecne Cesi nechodili :). - 193.179.26.19 20:30, 18. 1. 2008 (UTC)

Já to chápu, ale Wikipedie pracuje jen se zdroji, věrohodnými zdroji. A publikace a katalogy v knihovnách jsou významnějším zdrojem než pozvánka na přednášku, která neprochází redakční ani jazykovou kontrolou. Tu polskou stranu bych jake bernou minci nebral, protože popolšťují i česká jména, jak jsem byl dal jasný příklad. Takže jak mohu vědět, že nepopolštili jméno Evžen Balon na Eugeniusz Bałon (ještě to přešrtnuté "ł"), který je v googlu jednou jedinkrát, polská verze bez přeškrtnutého "l" je čtyřikrát. Česká verze pětkrát a Eugen je devětadvacetkrát, takže také žádné ohromující množství. --Luděk 20:41, 18. 1. 2008 (UTC)

Nez se dostanu k tomu zivotopisu, tak tedy posilam odkaz na Elektronický biografický slovník Těšínského Slezska http://195.47.9.2:8080/scripts/DWWebSrv.exe/marcsearch?FONDID=6&SESSION=DLuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuunYi&ALIAS=dw_ebs&HTML=ebs_detail.htm&SRCHTYPE1=W001$-&SRCHWORD1=esb002830 Jestli Vam ten odkaz nefunguje, napiste, poslu vic obecny odkaz. Jinak je "Eugene", jak je psano v jeho mini zivotopise na strankach jeho materske university v Guelph. Menim tedy info v clanku podle uvedeneho odkazu. - 193.179.26.19 20:52, 18. 1. 2008 (UTC)

Sorry, ale to nijak nepřebíjí výše uvedené zdroje, tedy zejména katalog knihovny Akademie věd České republiky, kde je záznam, pod jakým jménem EB sám publikoval článek v českém časopise. Také bych poprosil o věrohodný zdroj, že to je polský zoolog, když působil v Československu a v Kanadě.

Ještě k Vašemu prosazování svého takřka národoveckého POV. Co myslíte, měl bych článek Aleksander Wolszczan přesunout na Alex Wolszczan, protože tak vystupuje v USA (viz osobní stránka A. Wolszczana)? Pokud ano, proč? Pokud ne, proč? --Luděk 22:00, 18. 1. 2008 (UTC)

Wolszczan by mel byt tam, pod jakym jmenem je nejsireji znam. Verohodny zdroj o tom, ze je to Polak jsem Vam poskytl. Jestli nevite, ze v dobe jeho narozeni bylo na ceskem Tesinsku pres 100 000 Polaku, je mi to lito, ale to neni problem Wikipedie, ale Vas. Mi spis prijde narodovecke prosazovani ceskeho POV a privlastnovani si pana Bałona jen proto, ze se narodil na uzemi Ceskoslovenska. Sam se povazuje za Kanadana polskeho puvodu. - 193.179.26.19 23:15, 18. 1. 2008 (UTC)

Dodejte, prosím, zdroj, že se považuje za Kaňadana polského původu. --Luděk 23:34, 18. 1. 2008 (UTC)

Jiste, dodam jakmile se k nemu dostanu, jedna se o rozhovor s panem Eugenem, ktery byl porizen a vytisten v lonskem roce, kdyz znovu po nejake dobe zajel do CR. Posnazim se take nahrat jeho fotku. Zdravim. -- 193.179.26.19 00:24, 19. 1. 2008 (UTC)

Mohl byste prosím zacitovat onu konkrétní pasáž, kde se praví, že se považuje za Kanaďana polského původu? Vhledem k tomu, že uvádíte, že "není žádných pochyb, že je Polák" a že se s ním osobně znáte, tak bych si rád ujasnil, zde je to někde napsáno, nebo zda jste se to dozvěděl z osobního rozhovoru či z osobní korespondence.

Jinak příště informace rovnou se zdrojem (nebo na první požádání) a ne nejprve informace a zdroje pak někdy později až po několikerém vyžádání. Co to vůbec je za časopis ten "Zwrot"? Google je skoupý při požadavku na informace o něm. Aha, už jsem našel (wordovský doc), zdá se, že to ani nemá ISSN ("zwrot issn site:pzko.cz"), že to je zpravodaj Polského kulturně-osvětového svazu (Polski Związek Kulturalno-oświatowy), čili žádné vědecké periodikum.

E. Balona vyřazuji z kategorie polských zoologů, protože za Polsko nikdy nekopal, vracím jej do českých zoologů (případně je možné jej zařadit do zoologů československých), krom toho jej dávám kanadských zoologů (kategorii jsem vytvořil). Proč je zařazen do kategorie "osobnosti Slezska", čím se projevila jeho "slezskost"? Jen tím, že se ve Slezsku narodil? --Luděk 22:02, 20. 1. 2008 (UTC)

V kategorii "Osobnosti Slezska" je uvedeno Do této kategorie spadají osoby, které se ve Slezsku buď narodily nebo v něm působily a zapsaly se do jeho dějin. Ostatně, jak vyplývá z citovaného článku z časopisu Zwrot, ke svému rodnému regionu se hlásí. Proto si myslím, že do uvedené kategorie spadá. --Qasinka 16:17, 21. 1. 2008 (UTC)