Diskuse:Enver Čolaković

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele 88.208.76.70

pro Mattan: nejedna se o vandalismus, ale o napravu nepravdy, naucte se pouzivat odborne pojmy. Dale prosim o doplneni zdroje, ktery doklada, ze se Bosňák sam povazoval za Chorvata, je to naprosty nesmysl, pokud jste cetl jeho dila, musite to vedet. --88.208.76.70 21. 4. 2017, 15:41 (CEST)Odpovědět


Vzhledem k tomu, že svá díla psal v chorvatštině (viz používaná slovní zásoba; za druhé světové války používal i tzv. korienski pravopis, prosazovaný chorvatskými militantními nacionalisty), nikoli bosenštině (tehdy totiž ani nebyla kodifikována), jeho nacionální orientace je více než jasná. Ostatně jeho mateřštinou byla maďarština, kterou hovořila jeho matka. O jeho chorvatském cítění vypovídá i působení v době fašistického Nezávislého státu Chorvatsko, v tu dobu např. přispíval do sarajevského týdeníku Ovit (vycházel 1942–1944) a měsíčníku Hrvatska misao (vycházel 1943–1944), které šířily vyhrocenou chorvatskou nacionální ideologii mezi bosenskohercegovskými muslimy. Jeho román Legenda o Ali-pašovi dokonce vyhrál výroční cenu Matice chorvatské, který byla pod přímým vlivem ustašovského režimu. Toto vše svědčí o jeho nacionální cítění, byť zároveň nezapíral svůj bosenský původ. K tomu ještě poznamenám, že byl členem Spolku spisovatelů Chorvatska (a nikoli Bosny!). O žádné nespravedlnosti vůči tomuto autorovi nemůže být ani řeči. Doporučuji k četbě:

  • Kisić-Kolanović, Nada. Muslimani i hrvatski nacionalizam 1941.-1945. Zagreb 2009, s. 243–246.
  • Hasanbegović, Zlatko. Muslimani u Zagrebu 1878.-1945. Zagreb 2007, s. 412–415.
  • Nametak, Alija. Sarajevski nekrologij. Sarajevo 2004, s. 243–244.

S ohledem na výše řečené Vás vyzývám, abyste naopak Vy doložil opak. Dokud tak neučiníte, Vaši editaci vrátím zpět. Zároveň doporučuji nastudovat Příručku pro aplikaci NPOV. Děkuji, Mattan (diskuse) 21. 4. 2017, 16:18 (CEST)Odpovědět


Vaše argumenty jsou velice naivní, ba dokonce z nich je přimo videt neodbornost.

1. I presto, ze tvrzeni ohledne jazyka je vadne - autor totiz psal vyhradne v te dobe bosenskym jazykem (nebudu rozebirat dale, neni to hlavni tema diskuze), tak vezmeme ciste hypoteticky v uvahu, ze argument neni vadny nybrz spravny, v tom pripade, kdyby autor psal napriklad francouzským jazykem, tvrdil byste do encyklopedie, že se autor považoval za Francouze islamské viry?

2. Jeho matka byla Madarka, jeho otec byl Bosňák. Autor se zdrzoval take v Chorvatsku, kde mimojine studoval, a zde i ziskal cenu za sve dilo, ktere vydal v Zagrebu, napsal ho vsak v Sarajevu. To kde ziskal cenu nema souvislost s jeho národností.

3. Bojoval za blahobyt Bosňáků, jeho patriotizmus je z del primo patrny. Pokud byste dila cetl, vsiml byste si jeho nacionalismu pro Bosnu a jeho citeni vyhradne k narodu Bosny - Bosňákům (ne Chorvatum), a jejich historii.

4. Pokud mate nejaky svuj nazor, ja vam ho nechci brat, nicmene na zaklade vasich domnenek, nemuze byt toto trzeni soucasti odborne internetove publikace. Neexistuje zdroj, ve kterem by se sam autor prohlasil Chorvatem, pokud ano, dokazte to prosím, velice by me to prekvapilo.

5. Vase literatura, kterou doporucujete, nedokazuje, zda se autor povazoval ci nepovazoval za Chorvata, jestli to nekdo v te literature tvrdi, jedna se o literaturu kvaziautorů chorvatske propagandy a naprostou lez.

To zda byl clenem nejakeho spolku v Chorvatsku je vedlejsi a nic to nedokazuje. Na uzemi soucasneho Chorvatska totiz dozil, proto nebude clenem spolku v regionu (napr. v Bosne), kde prece trvale nezije. Spousta jeho del se vsak tyka Bosny a pise v nich o Bosne, bez ohledu na jakem uzemi dila psal.

6. Mimochodem Čolaković byl antifasista, coz je z jeho nazoru a tvorby jasny fakt, v dile Knjiga majci kritizuje rezim a zverstva Chorvatska, ktere v te dobe bylo fasisticke, rozhodne se k nemu ani k jeho obyvatelum nepriklanel a ve svych dilech nepsal nic co by bylo patrioticky vztazene k Chorvatsku jako takovem. Proc by taky, je totiz nesporne, ze se povazoval vylucne za Bosňáka.

Děkuji za pripadnou napravu, cili zachovani me male editace. --88.208.76.70 21. 4. 2017, 19:52 (CEST)Odpovědět