Diskuse:Emma Watsonová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele 89.250.109.6 v tématu „Přechylování

Přechylování[editovat zdroj]

V praxi se vidí oba tvary, přechýlený i nepřechýlený, ale mám pocit, že seriózní tisk má tendenci přechylovat (Lidovky, iDnes, Vlasta) a je to i naše interní doporučení v případě pochyb dávat přednost přechýlenému tvaru Wikipedie:Přechylování ženských jmen. Jak už leckde bylo poznamenáno, je google test jen velmi hrubý nástroj měření poměru přechýlení vs. nepřechýlení, a navíc se s ním musí umět zacházet, nestačí jen prostě vyhledat jeden řetězec na českých stránkách (musí se vyloučit duplicity, zahrnout tvary jako "Watsonové", vyloučit zrcadla Wikipedie a strojové překlady a databáze atd.). Proto si dovoluji přesunout zpět.--Ioannes Pragensis 16. 1. 2011, 14:19 (UTC)

Doporučuji (v souladu s aktuálním doporučením Ústavu pro jazyk český) u cizích ženských příjmení držet se:
- zásady známosti jména (přechýlení u takto známých jmen působí směšně, jako to působí směšně u Julie Roberts)
- jednotnosti (Angelina Jolie, Keira Knightley, Mila Kunis - ač Ukrajinka -, Jennifer Lawrence, Liv Tyler, Olivia Wilde, Kate Beckinsale, Megan Fox, Evangeline Lilly, Michelle Pfeiffer, Monica Bellucci, Sandra Bullock, Emma Stone, Kaley Cuoco, Halle Berry ani další nemají na české Wiki přechýlená příjmení)
- tam, kde křestní jméno je jednoznačně ženské (což Emma je)
Možná je vhodné volit styl, jaký je aplikován v případě Anne Hathaway, kdy do závorky uvedete přechýlenou variantu (ale tu si dokáže přece vytvořit každý, takže i to je asi zbytečné)
Lidovky a Wiki jsou přece úplně jiné zdroje ...
89.250.109.6 30. 12. 2017, 18:14 (CET)Odpovědět