Diskuse:Elektrický stroj

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den. V kapitole Dělení z hlediska přeměny energie Vám asi vypadl transformátor. V rozdělení podle rotačních částí a v první větě článku sice uveden je, ale správně by měl být uveden i v rozdělení z hlediska přeměny energie jako stroj přeměňující elektrickou energii jedné formy na elektrickou energii jiné formy (změna napětí, změna počtu fází,...) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 158.196.55.184 (diskuse) 16. 5. 2012, 18:35‎ (CE(S)T)

Já tam vidím mnoho nepřesností.

  • Podle způsobu napájení - co takzvané univerzální stroje na střídavý i stejnosměrný proud.
  • Dělení z hlediska přeměny energie - chybí přinejmenším reciproké měniče a transformátory.
  • Podle počtu fázových vodičů - alternátor sice byl nejdřív jednofázový, ale střídavé motory byly zpočátku dvoufázové. Obecně ale mohou mít stroje teoreticky libovolný počet fází. V Americe se snad má používat 16-fázový přenos energie na velkou vzdálenost.
  • Synchronní motory pro velké výkony? - nevím, ale já si pamatuji časté použití v hodinách a časovačích s minimálním výkonem.

--P.01 (diskuse) 28. 9. 2013, 21:56 (UTC)

Nevím, jaké máte elektrotechnické vzdělání, ale to co vidíte jako nepřesnosti by možná bylo vhodnější nejdříve někde nastudovat. Stroje schopné fungovat na stejnosměrný i střídavý proud - teoreticky sice existují, ale používá je někdo? Co jsou to reciproké měniče - takový výraz se mi nepodařilo najít. Nepopírám, že něco takového může existovat, ale ten výraz je nejspíš slangový. A synchronní motory na velké výkony? Ano to je hlavní oblast jejich použití, pohony například v elektrárnách, dolech. Nastudujte si k tomu něco. --Leotard (diskuse) 29. 9. 2013, 09:57 (UTC)
Kdybych to znal, tak bych to tam rovnou dopsal. V opačném případě slouží diskuse. Jinak článek je bez jediného zdroje. --P.01 (diskuse) 29. 9. 2013, 11:51 (UTC)