Diskuse:Donjon

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Určitě bych rozlišoval Bergfried a Belfried (ten ma povětšinou zvon - bell a je to spíše zvonice, někdy se bergfried a belfried zaměňují a význam je "hlavní věž" "watch tower") co se týká "obytnosti" věže právě ten obytný účel rozlišuje Bergfried a Don jon, Bergfried je obýván jen při obléhání v mírových dobách by měl být prázdný. Problém je na Křivoklátě, protože tam mi to jako Bergrief vůbec nepřipadá, ale spíš jako Don jon, i když pominu, že je přímo v hradební zdi, i když až ve 2. řadě, a na úseku, kde se příliš útok nečeká - v jádru hradu, jako bergfried bych ho neoznačil, protože . Správně je bergrief ta věž, která se dá v případě dobytí hradu od něj odpojit (většinou spálením, zbořením přístupové cesty) a posádka se brání již jen na tomto místě (Zvíkov), proto byla umistěna často mimo vlastní hrad. Také má bergfried většinou břit či jiné obranné prvky, chybí přístup do přízemí, okna jsou umístěna výše, chybí obytné prostory atd. atd. ... bergrief byl často také mimo hradní areál (Pernštejn)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pern%C5%A1tejn_1557.gifatd.

Myslím, že podobný don jon jako má Křivoklát má právě také Najac, který je typický donjon, protože je spojen s palácem, i když stojí mimo jádro hradu, Pembroke v jižním Walesu je jasný donjon uvnitř hradu, v jádře, stejně jako Gaillard (nikoliv Gillard) ve Francii. Ve své podstatě pokud se nejedná o jasný příklad bergfried věže (Zvíkov, Pernštejn) používal bych raději výraz don jon i pro věže půdorysu kruhového či jiného ...

(Percy31 3. 5. 2011, 16:35 (UTC)).



Kruhový půdorys není až tak neobvyklý, pokud to bereme všeobecně. Sidney Toy ve své knize Castles - Their Construction and History uvádí za příklady donjonů tohoto typu např. Pembroke Castle, Najac, Gillard. Podle půdorysu dělí donjony na mušlovitý typ, pravoúhlý typ, přechodný typ a kruhový typ. A k definici: donjon je obytná obranná věž, pouze obytná stavba je palác, pouze obranná věž je belfried (Universální lexikon uměníISBN 80-7176-393-4). --Lenka64 05:41, 19. 5. 2008 (UTC)



Právě věž na Křivoklátě nesplňuje hlavní podmínku donjonu - primárně obytnou. Už od první stavební fáze hradu je zde palác - to vymezuje věž jako útočištnou, bergfritovou. Tomu nasvědčují i silné zdi, zásobárna v přízemí, vstup ve vyšší úrovni nad terénem a situování věže na vojensky exponovaném místě.