Diskuse:Dolet letadla

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ekonomicky rezim je ten s nejmensi CASOVOU spotrebou paliva - letadlo vydrzi nejdele ve vzduchu - nejvetsi vytrvalost. Cestovni rezim (viz. optimalni na polare)je ten s nejmensi KILOMETROVOU spotrebou - letadlo doleti nejdal - nejvetsi dolet. Jestli se mylim nebo k tomu chces algernone neco dodat tak do toho. --Martin861 21. 9. 2008, 05:55 (UTC)



Bylo by zjevně dobře, pokud svoji představu o tom, co to je dolet, nejprve podpoříš odkazy a konkrétními citacemi na relevantní literaturu, či alespoň odstraníš ze své výše uvedené představy několik, ehm, drobných logických lapsusů… »Ekonomicky rezim je ten s nejmensi CASOVOU spotrebou paliva« Sic! Prozradím ti alespoň to, že nejmenší tzv., ehm, *časovou spotřebu paliva* má motor ve volnoběhu… Létá na volnoběhu motorů éro..? A nebo už jen klouže — jaká že bude, ehm, ona údajná „největší vytrvalost“..? --Algernon 21. 9. 2008, 19:40 (UTC)

Ani nevis jakou jsi mi udelal radost:) Sic! Prozradim ti ze motor na volnobehu ma nejmensi specifickou spotrebu, ne casovou, protoze specificka to je ta spotreba ktera se tyka ciste jen motoru. Casova a stejne tak hodinova spotreba se tyka motoru v letadle za letu, a pocita se ze specificky spotreby a potrebnyho tahu (coz je charakteristika letadla a ne motoru) a v pripade kilometrovy spotreby jeste z rychlosti. omlouvam se za moje neohrabany formulace, pokud se budes chtet docist neco zajimavyho o doletu tak vrele doporucuji knizku Mechanika letu I. od pana profesora Salgy kterou si me donutil vytahnout ze supliku, protoze tvoje uvaha se mi v prvni chvili zdala logicka. To co sem napsal nahore jsem s tou knizkou zkonfrontoval a neshledal jsem zavadu.

Ted vazne, kdyz to reknu lidskou reci a znacne zjednodusene, tak kdyz chci letet co nejdal tak nastavim cestovni rezim a poletim cestovni rychlosti (pr. pro albika otacky 90procent a 450km/h) a kdyz budu chtet vydrzet co nejdyl ve vzduchu tak ekonomickej rezim a rychlost (n1 85 procent a V 350km/h)

Neodpustim si rejpnuti nazaver, jak bys ty, jeko nejvetsi letecky odbornik na letectvi na wikipedii definoval nejekonomictejsi rezim a v jake literature se o nem muzeme docist kdyz uz jsi ji opomel zminit (coz jsi me jemne vytknul)? diky--Martin861 21. 9. 2008, 20:31 (UTC)


»Prozradim ti ze motor na volnobehu ma nejmensi specifickou spotrebu,« Vážně..? A to jsi někde skutečně četl..? A nebo si to jen, ehm, MYSLÍŠ… :-)))))) --Algernon 21. 9. 2008, 20:38 (UTC)

cetl jsi to cely? jeste jednou Mechanika letu I. - výkony Salga,Švéda. nerekl jsi mi jeste co je ten nejekonomictejsi rezim a proc jsi tam vratil tu starou verzi ktera je sice korektni ale evidentne nepresna? --Martin861 21. 9. 2008, 20:56 (UTC)

Řeknu ti to takhle, dolož zdroji (tzn. jejich citacemi, nikoli jen odkazy na ně — a to, ehm, včetně vydání, nakladatele, etc., etc.), a to citacemi raději hned několika (včetně přslušné normy, upravující názvosloví), svoji představu, že „cestovní = režim největšího doletu, ekonomický = režim největší vytrvalosti“… Jinak vcelku plkáš o ničem, byť opakovaně… --Algernon 21. 9. 2008, 21:03 (UTC)

Tady budu prepisovat do pocitace ucebnice a normy ne? Nemam potrebu ti dokladat co je dolet, ja to vim, ty si klidne zustan u svyho nejekonomictejsiho rezimu. Ptam se potreti, co jsi citoval ty? Ja jsem uvedl zdroj, odpovedel ti na otazku a v neposledni rade jsem se pokusil ti objasnit co ze je ten dolet. Dalsi snahu vzdavam.--Martin861 21. 9. 2008, 21:18 (UTC)



»a v neposledni rade jsem se pokusil ti objasnit co ze je ten dolet.« Dovolím si ti zopakovat, co že jsi tu tvrdil…

»Ekonomicky rezim je ten s nejmensi CASOVOU spotrebou paliva - letadlo vydrzi nejdele ve vzduchu - nejvetsi vytrvalost. Cestovni rezim (viz. optimalni na polare)je ten s nejmensi KILOMETROVOU spotrebou - letadlo doleti nejdal - nejvetsi dolet.« Vcelui zjevně tu tvrdíš, že „cestovní režim = režim největšího doletu, ekonomický režim = režim největší vytrvalosti“… Kdeže je tímto způsobem upravena terminologie..?

E, ehm… »Prozradim ti ze motor na volnobehu ma nejmensi specifickou spotrebu,« Jooo..? A nebo jen „taky necítíš potřebu“ obhájit tyhle svoje nesmysly..?

»Dalsi snahu vzdavam.« No, zaplaťpámbu… --Algernon 21. 9. 2008, 21:23 (UTC)

Důvod přesunu[editovat zdroj]

Bylo-li by lze, kdyby autor návrhu onen návrh zdůvodnil? (Překáží-li kupř nějakému dalšímu heslu „dolet“, tentokráte řekněme že ne-dopravnímu?) Či je-li kupř. dolet nikoli „dopravní“, ale třeba u letadel vojenských, nějak jinak definován?

Pokud ne, pak přesun považuji za zbytečný, tzn. že hlasuji proti. --Algernon 21. 9. 2008, 21:34 (UTC)

dolet částic ve fyzice....například článek nemluví o doletech, třeba ptaku, hmyzu, atd,,,,.....bud přejmenovatnebo doplnit článek--H11 21. 9. 2008, 22:18 (UTC)
chtělo by to alespon jinou uvodni definici termínu dolet, tahle platí skutečně jen pro letadla, a osobně myslím , že je i pro letadla dosti nepřená , v konfrontaci s touto [1]...--H11 21. 9. 2008, 22:28 (UTC)

Obsah článku lze buď rozšířit, aby pokrýval plnou šíři pojmu, anebo článek přejmenovat tak, aby název odpovídal užšímu obsahu (např. dolet motorového letadla). Ale určitě ne zbytečný rozlišovač, který navíc ani moc nerozlišuje. --ŠJů 1. 9. 2009, 20:11 (UTC)