Diskuse:Doktor (titul 1990–1998)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Valdemar v tématu „Rozlišovač

Zpochybnění[editovat zdroj]

Dejme tomu, že titul "doktor" jako takový existoval - pořád se tomu zdráhám uvěřit, protože jsem to ještě v relevantním, natož oficiálním (zákon, vyhláška) textu ustaveno/popsáno neviděl, ale budiž. Proč to někdo ale zaměňuje s malým doktorátem (např. v článku uvedený RNDr.), což je prokazatelně něco jiného? Mám o tomto článku už dlouho vážné pochyby, je to pro mě jeden z nejneuralgičtějších bodů, které jsem jako články v české wikipedii viděl.--Jiří Janíček 9. 2. 2009, 02:14 (UTC)

Zpochybňovat není co, titul Dr. skutečně existoval jako akademicko-vědecký titul, existuje řada osob, které jím disponují. Odlišení od malého doktorátu je skutečně nejasné, nejedná se o záměnu, ale o nepřesný text, nutno ho upravit (ve smyslu zkrácených forem titulů). V nejbližší době, pokud tak nikdo neučiní, upravím já. --Kacir 9. 2. 2009, 02:28 (UTC)

S částí tohoto hesla týkající se výkladu použití titulu "Dr." také nesouhlasím - zákon o vysokých školách (tj. správně jde o zákon č. 111/1998 Sb., v platném znění) rozhodně neopravňuje nositele titulů "PhDr.", "RNDr." apod. užívat titul "Dr." - v § 46, odst. 5) citovaného zákona je totiž tvar titulu přímo a jednoznačně určen (tj. bez možnosti jakékoliv varianty či zkrácení). Přestože by jeho použití namísto uvedených titulů zřejmě nebylo z hlediska práva ani přestupkem, je jisté, že z hlediska věcného se jedná minimálně o matení pojmů - titul "Dr." totiž u nás udělován byl, a to za platnosti předchozího vysokoškolského zákona (tj. zák.č. 172/1990 Sb.), kdy bylo možné v souladu s ustanovením § 22 získat titul "Dr." po absolvování postgraduálního studia, obhájení disertační práce a složení státní rigorózní zkoušky. Jednalo se tedy o obdobu dnešního doktorského studia a procesu nutného k získání akademicko-vědeckého titulu "Ph.D.", což koneckonců zcela explicitně vyjadřuje i ustanovení § 99, odst. 10) zák.č. 111/1998 Sb. Titul "Dr." by tak měl být jen a pouze ekvivalentem titulu "Ph.D." tak, jak je to běžné v anglosaském prostředí, podle něhož se v současnosti vysokoškolské systémy celoevropsky sjednocují. Na závěr jen musím smutně konstatovat: Bohužel, lidová tvořivost našich zákonodárců opět našla příležitost, jak tu naši malou kotlinku trochu zkocourkovatět (a k tomu trochu jedovatě dodávám: nevadí, že mají amíci, angláni či frantíci z těch našich á la totalitních magistrodoktorů v hlavě guláš (a v srdci srandu) hlavně, že mohou být JUDr. Gross, JUDr. Buzková a podobní doktory, aniž by o doktorské studium kdy zavadili.) (Martin Pospisil 24. 4. 2009, 12:37 (UTC))

Rozlišovač[editovat zdroj]

Současný rozlišovač („titul“) se mi nezdá vhodný, zavádí k představě, že jde o obecný akademický titul, o čemž ale máme článek Doktor. Proto by bylo vhodnější jej přesunout na jiný. Jaký by ale byl vhodný? --Valdemar (diskuse) 15. 3. 2016, 10:26 (CET)Odpovědět

Přesunul jsem na „Doktor (titul 1990–1998)“. --Valdemar (diskuse) 22. 3. 2016, 12:18 (CET)Odpovědět