Diskuse:Dmitrij Grigorjevič Pavlov

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Halo uživatelé wikipedie,

jako mezinárodní historik by chtel u artiklu o armadním generáli a Hrdiny Sovětského svazu Dmitriji Grigorijeviči Pavlovovi doplnit nasledujíci: Dmitrij Grigorijevič Pavlov (rusky Дми́трий Григо́рьевич Па́влов) (23. října 1897 – 22. července 1941) byl sovětský vojevůdce a generál, který byl jakožto první vysoký velitel Rudé armády zbaven velení. Na základe rozkazu J.V.Stalina byl maršálem Žukovem (v tom času náčelníkem generálního štábu) dne 30. června 1941 povolán do Moskvy. Po příjezdu do Moskvy dne 01. července 1941 byl Dmitrij Grigorijevič Pavlov zbaven funkce velitele Západního frontu Rudé armády. Dne 16. července byl výnosem Státního výboru obrany spolu s generáli Klimovskichem, Grigorjevem, Korobkovem, Kosobuckým, Selichovem, Galaktionovem a plukovními komisaři Kuročkinem a Jelisejevem postaven před soud vojenského tribunálu pozdeji protiprávne odsouzen a 22. července popraven zastřelením za to, že údajně špatně velel Západnímu frontu Rudé armády v prvním měsíci Velké vlastenecké války během Bitvy u Białystoku a Minsku, kdy v červnu a červenci roku 1941 probíhala první fáze německé invaze do Sovětského svazu v rámci Operace Barbarossa. Obvinení byla protiprávne umelo vykonstruovaná. Dne 31. července 1957 byl vojenským kolegiem nejvyššího soudu Sovětského svazu Dmitrij Grigorijevič Pavlov plne rehabilitován. Dne 25. listopadu 1965 mu byl dán spět titul hrdiny Sovětského svazu a všechni ostatní vyznamenaní.

Šlo o veterána a velmi zkušeného velitele, který bojoval a velel v první světové válce, ruské občanské válce, ve španělské občanské válce, při sovětsko-japonských pohraničních konfliktech i v zimní válce. V Rudé armádě sloužil od roku 1919, postupně velel nejprve jezdeckým vojenským útvarům, později mechanizovanému vojsku, v roce 1928 vystudoval Frunzeho vojenskou akademii. Jako jeden z nejlepších specialistu Rudé armády pro mechanizované svazky ve svém referátu „O použití mechanizovaných svazků v soudobé utočné operaci“ mistrně dokázal velkou pohyblivost a průraznou sílu tankového a mechanizovaného zboru a jeho menší zranitelnost palbou dělostřelectva a letectva než u ostatních druhů vojsk. Stal se jedním z prvních generálů Rudé armády, který dne 22. února 1941 byl povýšen do druhé nejvyšší ruské vojenské hodnosti armádního generála.

Pramen: vojenský archív Ruské federace. Děkuji. Dr. Hajdn – mezinárodní Historik. --Hajdn (diskuse) 10. 12. 2013, 07:44 (UTC)