Diskuse:Diskurz

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Jsedenka

Moc by mě zajímalo, kde autor vzal tu definici diskursu. V kapitole, Řád diskursu nic o "pozadí každé promluvy, která je nutně opakuje" není!!!!!!! jestli ano, moc by mě zajímalo, na které stránce se to nachází, aby si to čtenáři mohli ověřit, jako u jiných citovaných knih. Wikipedie... Citace nepravá, nepravdivá, zkopírovaná kdo ví odkud, citovaná jako od MF, hnus!!!

Díky za upozornění, i když trocha slušnosti by ani anonymovi neškodila. Odkaz jsem odstranil. --Sokoljan 18. 3. 2010, 16:34 (UTC)

U Habermase podle me nejde o definici pojmu "discourse" ve smyslu zbytku wikiclanku, ale o pojem "rational discourse", prelozitelny do cestiny jako "rozumny diskurz". V mem chapani jde spise o puvodni vyznam toho slova, tj. o "rozumnou diskuzi". Tomu odpovidaji i Habermasovy podminky, zminene i ve zdejsim wikiclanku: Jde o "...diskuzi, v níž nejsou omezeni její účastníci tématy ani příspěvky, není v ní nátlak, jsou vyloučeny všechny motivy krom kooperativního hledání pravdy."

Pojem "rational discourse", respektive rozumna diskuze urcite stoji za zmineni, ale mozna by nebylo od veci presunout jej do samotne podkapitoly a vymezit tim oproti hlavnimu heslu "discourse". Pokud nebude zadna namitka, heslo upravim. Jsedenka (diskuse) 18. 10. 2016, 16:13 (CEST)Odpovědět