Diskuse:Detoxikace

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
V článku je použit materiál (http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Detoxikace&action=historysubmit&diff=6718383&oldid=6465383) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL a CC BY-SA 3.0. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2011033110021428.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

Alkohol nejde detoxikovat, detoxikuje se alkoholik od alkoholu. --Sokoljan 1. 3. 2011, 19:16 (UTC)

Dovolím si nesouhlasit. Článek se zabývá detoxikací z širšího úhlu pohledu - detoxikace alkoholika o které mluvíte je zmíněna v dalších částech článku zabývajících se toxikinetikou a dalšími výklady slova detoxikace.

Alkohol detoxikovat jde: 1) pokud bychom to vzali do dúsledku a na nějaký povrch vylili ethanol, došlo by k jeho kontaminaci ethanolem. Následně k odstranění tohoto nežádoucího faktu bychom zvolili dekontaminaci třeba (v případě chemické látky detoxikaci - všeobecně uznávaný pojem pro tuto oblast v IZS, HZS, krizovém řízení) přebytkem vody. Povrch, který byl původně toxický, bude tedy detoxikován (viz. detoxikace = stav opačný než toxikace)

2) Lidský organismus běžně rozkládá toxický ethanol enzymem alkoholdehydrogenázou. Lidský organismus původně intoxikován ethanolem je tedy detoxikován zmíněným enzymem.

Podle mých skromných znalostí dané oblasti tedy alkohol detoxivat jde (ať již v organismu nebo mimo něj) výše zmíněnými způsoby, proto se také článek zabývá všemi možnými pohledy na detoxikaci - viz vysvětlení v úvodu článku. Myslím že je lepší aby článek zůstal pohromadě a všichni si tak mohli udělat ucelený pohled na detoxikaci. S návrhem přesunutí článku nesouhlasím - je to nelogické například s ohledem na druhé dvě hlavní kapitoly článku.

Čtenáře může zmýlit prvotní definice detoxikace, kterou bych nahradil výše zmíněným mým úvodem. Tuto definici bohužel nevím jak změnit či smazat a nahradit jí jinou, zahrnující tuto i další možné pohledy na detoxikaci.

Dayofvictory

- zaslán souhlas s použitím mé diplomové práce jako zdroje pro tento článek, dle pokynů Wikipedie. snad dojde k brzkému vyřešení.

Alkohol (ethanol) je v organizmu detoxikován, známe detoxikační kapacitu jater (rychlost/poločas odbourávání/degradace). V těle pak největší "paseku" nepůsobí samotný ethanol, ale až jeho kyselý oxidační produkt acetaldehyd, který dále oxiduje na kyselinu octovou, což je právě proces detoxikace alkoholu z organismu. --Kacir 27. 4. 2011, 06:13 (UTC)

Přesunout[editovat zdroj]

Navrhuji přesunout na "Dekontaminace", protože naprostá většina textu pojednává o dekontaminaci. --Jvs 20. 4. 2011, 10:21 (UTC)

Spíš asi rozdělit: v úvodu se detox definuje jako odstranění toxinů z živých organismů, kdežto dekontaminace se užívá spíš pro prostředí. --Sokoljan 21. 4. 2011, 11:01 (UTC)
Pokud se mohu vyjádřit, mě se to nějak nezdá - pokud vezmeme slovo detoxikace, skládá se ze de a toxikace - nikde z něho tedy dle mého skromného názoru nevyplývá, že se týká přednostně živých organismů. Proto jsem zahrnul obě dvě části pohledu - viz vysvětlení hned v úvodu celého článku. Principem detoxikace je tedy eliminace něčeho "nechtěného z chtěného - ať už z živého nebo neživého" Část detoxikace z neživých věcí je rozsáhlejší z toho důvodu, že je jednodušeji a příměji proveditelná, je snadno měřitelná apod. Dekontaminace jako celek zahrnuje další oblasti které zde nejsou zmíněny. Pokud článek upravit, navrhl bych rozcestník - neboli aby po zadání pojmu detoxikace se zobrazil krátký úvod a hledatel si mohl následně vybrat zda chce číst o detoxikaci z toho či onoho pohledu, možná by to tak bylo přehlednější, ale zase by došlo ke tříštění ucelenosti informací.

Dále pro JVS: ano většina textu pojednává o dekontaminaci, protoře detoxikace je jeho podčástí (společně z dezaktivací a dezinfekcí) takže v podstatě celý text je o detoxikaci. Pokud to bude potřeba mohu, veškerá slova dekontaminace nahradit detoxikací, ale původně jsem myslel že to nebude nutné, díky vysvětlení hned na začátku článku, který sem kopíruji:

Detoxikace je pasivní nebo aktivní proces zbavení sledované hodnoty nežádoucí chemické (toxické) látky.

Na detoxikaci lze pohlížet různými způsoby:

první část článku popisuje detoxikaci z hlediska dekontaminace neživých předmětů i živých organismů, které byly kontaminovány především povrchově nebezpečenou chemickou látkou, druhá část je zaměřena na toxikinetiku, neboli na osud chemické látky v lidském organismu. Popisuje cestu chemické látky lidským organismem od jejího příjmu až po vyloučení. Vzhledem k faktu, že tento proces probíhá fyziologicky automaticky a jeho cílem je vyloučení dané chemické látky, jedná se vlastně o přirozenou biologickou detoxikaci lidského organismu v závěrečné části budou zmíněny další možné výklady slova detoxikace.

Přijde mi,že celé nedorozumění vzniklo z důvodu nepřesné prvotní definice, kterou bych též navrhl změnit, aby přesně odpovídala slovu detoxikace, tedy složeniny předpony de (pryč, opak, opačný stav) a následujícího slova (intoxikace - obsahující toxickou látku). Prvotní definici jsem k článku nenapsal já, měl jsem v plánu její editaci, bohužel ale nevím jak toho docílit. V případě zájmu mohu celý problém diskutovat na nějakém přímém komunikačním médiu (Scype apod.), kde bude možno rychleji a příměji potvrzovat či vyvracovat jednotlivé argumenty.

Dayofvictory 27. 4. 2011, 09:27 (UTC)

Milý kolego, když už jste se pustil do etymologie, vezměte si k tomu latinský slovník. Intoxikace znamená v medicině prostě otravu a toxicus je jedovatý - což se o neživém nedá říct. Naproti tomu kontaminovat (znečistit, zašpinit) se dá ledacos - například slovní vazby a jiné věci. Zdraví --Sokoljan 27. 4. 2011, 13:42 (UTC)
Děkuji, za Váš příspěvek, stále mám ale dojem, že mluvíme každý o něčem jiném, neboli, že si nerozumíme. Vysvětlil jste mi význam slova intoxikace a toxicus - správně to nepopírám. Já ale rozebíral slovo detoxikace a myslím si že správně, ačkoliv rozbor slov není můj hlavní obor. Dále uvádíte, že: toxicus je jedovatý - což se o neživém nedá říci. S tímto naprosto nesouhlasím, vezměte si například litr sarinu (NPL použitá v tokijském metru) - jedná se o stoprocentně neživou věc, ale setsakramentsky toxickou neboli jedovatou (v zmíněném metru zabila tak málo lidí jen proto, že té sektě se jí podařilo vyrobit jen 40% a z kapaliny se velmi pomalu odpařuje). Použijeme tedy zmíněný sarin a kontaminujeme jím člověka - jak vnitřně jeho vdechnutím, tak zevně potřísněním. Zevně tohoto dekontaminujeme, neboli detoxikujeme (prostě zbavíme toxické látky) přebytkem vody, vnitřně ho dekontaminujeme, neboli detoxikujeme podáním antidota (v případě NPL potřebné inhibitory a reaktivátory), které zabrání toxickému účinku sarinu. Zároveň nám sarin kontaminoval (v tomto případě je pojem intoxikoval skutečně nevhodný) ochranné obleky, které také přebytkem vody s přídavkem speciálních látek detoxikujeme, neboli dekontaminujeme. Tudíž člověk byl kontaminován (zde je možno i intoxikován) vnitřně a kontaminován zevně, předměty jsou kontaminovány jak zevně, tak vnitřně. Jak člověka, tak i předměty, ale chceme zbavit toxické látky, takže je detoxikujeme, neboli dekontaminujeme (člověk i předmět byl druhotně toxický do provedení dekontaminace). Znovu tedy opakuji, že jsem přesvědčen, že článek zahrnuje všechny aspekty, detoxikace - a to jak z pohledu zdravotnického tak bezpečnostního, a to oprávněně. Takto nám detoxikace byla vykládána na univerzitě, takto ji bere IZS ČR a jeho složky, takto je publikovaná v literatuře v této oblasti. Znovu nabízím možnost přímé konzultace na přímém komunikačním médiu - bihužel jsem časově zaneprázdněný, ale v horizontu týdne by neměl být problém se domluvit. Pěkný zbytek dne Dayofvictory 5. 5. 2011, 11:56 (UTC)

Dekontaminovat[editovat zdroj]

Milí kolegové, píšeme encyklopedii, kde se musí různé obory nějak poskládat a ne míchat jedno do druhého. Kromě toho to má být výklad a vyžaduje tedy přísnou logiku. Přečtěte si, prosím, předchozí diskusi: na jednom místě se píše, že "většina textu pojednává o dekontaminaci, protoře detoxikace je jeho podčástí (společně z dezaktivací a dezinfekcí) takže v podstatě celý text je o detoxikaci". Kde zůstala logika? Je-li dekontaminace širší pojem než detoxikace, s čímž bych souhlasil, nemůže to být totéž. Zaměňování jednoho pojmu nebo vazby s jinou se v lingvistice nazývá právě - kontaminace.

V odpovědích na mé námitky se stále opakuje totéž: každý ví, že sarin je toxický - to znamená sice neživý, ale jedovatý pro živé organismy. Toxicitu nelze definovat jinak než ve vztahu k živému organismu nebo tkáni. Tohle IMHO pro (de)kontaminaci neplatí a článek oba pojmy kontaminuje (intoxikovat je ovšem nemůže :).

V každém případě teď úvodní věta nedává žádný smysl: "proces zbavení sledované hodnoty nežádoucí chemické (toxické) látky" je typický příklad jazykové kontaminace. Nežádoucí není totéž co toxický a z věty není jasné, co se má zbavovat čeho? Sledovanou hodnotu ničeho "zbavit" nejde. Nežádoucí látka se může odstranit, snížit její množství nebo zbavit toxicity. Naproti tomu dekontaminace není omezena jen na toxické látky. To je vše.

Zdraví --Sokoljan 25. 10. 2011, 12:36 (UTC)


Dobrý den, děkuji za názor. Úvodní věta mi opravdu "ujela", byla napsána v nedostatku času, omlouvám se. Co nejdříve se pokusím napravit. V rámci dalšího vývoje článku jsem se pokusil vytvořit na úvod jakýsi rozcestník, aby bylo jasné, která část článku o čem pojednává. "Rozcestník" upravím a poté Vás požádám o jeho kontrolu. Myslím si a doufám, že jakmile se shodneme na této úvodní, definující části, bude další úprava celého článku mnohem jasnější. Dále se pokouším s postupnou úpravou doplnit na wikipedii další onformace z této oblasti a vzájemně je propojit odkazy - bude to ale chvilku trvat.

Pěkný zbytek dne. Dayofvictory.

Vyjádření[editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že se nezdá býti shoda na přesunu, tak pro tuto chvíli odstraňuji šablonu návrhu. --Faigl.ladislav slovačiny 8. 11. 2012, 23:35 (UTC)