Diskuse:David Grudl

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Všechny uváděné zdroje jsou BLOGY a jsou závislé - významnost je velmi pochybná ! --MiroslavJosef 23. 1. 2009, 23:32 (UTC)

Jestli vytvořil program Texy, tak podle mě významný je - Texy se používá na hodně stránkách. O ostatním nevím... --Quar 24. 1. 2009, 07:15 (UTC)

MiroslavJozef: mozno to bude tym, ze David Grudl je blogger. Mas navrhy ako z kruhu von? Vyplni ziadost o vystupenie z blogosfery, da si ju potvrdit na miestnom urade a tym padom sa zdroje stanu neblogmi a tym padom vyznamnymi? :-) rony, tiez mu nadavaju blogger.


Významnost[editovat zdroj]

Už je to tak trochu řečeno výše, ale pojmu to trochu obecněji, neboť na to budeme narážet častěji:

Internet je poměrně velká líheň lidí, kteří se časem stanou z nějakého důvodu významnými, a to právě pro to, co na internetu (nebo ve spojitosti s ním) dělají. Ať je to v případě dgx blogování, potažmo jeho práce v oblasti PHP, tak vzpomeňme lidi typu Ostravak nebo nejstarší blogující ženu na světě apod. A lidí v podobné "situaci", jako je dgx, bude více: Pixy, Jasná Páka, Jakub Vrána a další. Všichni tito lidé se stali známými z valné části právě díky své osvětové práci na internetu - na svých blozích. A protože blogosféra je značně propojená, nejvíce zmínek o něm lze najít právě v ní. Nelze však házet všechny blogy do jednoho pytle - ne všechno je totiž růžový blogísek sedmnáctileté slečinky - řada z nich je značný zdroj poučných a důležitých informací a kdyby neměla formát blogu, ale třeba wiki nebo regulérní stránky tvářící se jako manuál, nikdo by se nad "významností" asi nepozastavoval. Blog je prostě jen formát sdělování dat a řadě lidí je bližší, neboť je osobnější a není tam taková bariéra mezi autorem a čtenářem.

dgx - jak je v článku řečeno - vytvořil řadu významných PHP aplikací, které používají i velké renomované sajty. Jeho framework Nette poráží v řadě kritérií jiné, i mnohem známější. Bez Texy! (pro místní - to je něco jako my tady máme wikisyntaxi) by řada webů neumožňovala formátování příspěvků a komentářů. Dostatečnou Davidovu dostatečnou významnost pro uvedení ve Wikipedii může například doložit několikerá nominace (a umístění na předních příčkách) buď jeho samého či jeho produktů v cenách Czech Open Source.

Může-li ve Wikipedii být uváděn kdejaký fotbalista II.B ligy, kterého zná jen pár lidí u něj ve Lhotě, pak dgx ho svým významem značně převyšuje, neboť on i jeho produkty jsou známy mnohem širšímu okruhu lidí.

Na druhé straně souhlasím, že článek by měl být zdrojován o něco lépe, z nějaké třetí strany, ne jen vše z Davidových vlastních stránek. Ale to nic nemění na tom, že jeho významnost pro uvedení zde je dostatečná, a proto jsem příslušnou šablonu sundal.

Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 21. 9. 2009, 18:09 (UTC)

Plně souhlasím!--frettie.net 21. 9. 2009, 21:13 (UTC)

Reference č.3[editovat zdroj]

Třetí reference, která mimochodem nesplňuje zdejší standardy, má dokládat tvrzení:

  • David Grudl se narodil v Moravské Třebové, své mládí prožil v Břeclavi.

Ovšem v dané referenci psané ich-formou stojí v souvislosti s Břeclaví jediné:

  • Podle mapy ležela rodná Břeclav na půli cesty mezi Brnem a Vídní.

Žádné tvrzení o Moravské Třebové v článku nevidím a navíc se zdá, že rodným městem je Břeclav. Tak, jak to tedy je? --Kacir 21. 9. 2009, 21:12 (UTC)

Jestli do toho mohu vnést trošku jasno, narodil jsem se v porodnici v Moravské Třebové (tedy v Čechách, sic!) ale do 18 let žil v Břeclavi. David Grudl 29. 9. 2009, 18:45 (UTC)

:-) --frettie.net 29. 9. 2009, 19:07 (UTC)
Díky. --Kacir 29. 9. 2009, 19:57 (UTC)