Diskuse:Datový sklad

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Myslim si, ze neni uplne pravda to o multidimenzionalnim ukladani. OLAP a spol. jiz ze sveho nazvu napovida (a dava mi tim za pravdu;-) ze jde jiz o reportovaci (prohlizeci) vrstvu dat - coz Datovy sklad jako takovy vubec neznamena. Multidimenzionalni ukladani je predevsim zalezitost zobrazovacich nastroju, kde jde o rychlost pri On-Line Analyzach (+ Processing).
(Bez podpisu 10:16, 9. 12. 2006 195.24.158.22)

Pozor! Zavádějící heslo![editovat zdroj]

Uváděná definice datového skladu je zcela chybná. Datový sklad především NENÍ databáze, natož relační databáze, natož její zvláštní typ. Ve skutečnosti existuje mnoho pohledů na datové sklady, kromě zde jediného uváděného Inmona. Dá se říci, že heslo je vytvořeno patrně jedním z "Inmonovských proroků" :-) (ano ano, rozpory mezi jednotlivými tábory mají až náboženský charakter :-)), ignorujícím ostatní pohledy.

Všechny pohledy na datové sklady se nicméně shodují v tom, že datový sklad je logická nadstavba nad provozními systémy, specializovaná na dostávání informací směrem VEN. Pojem "logická nadstavba" se zde rozumí ve smyslu jak v nedůležitosti vazby na provozovanou platformu (tedy konrétní technické řešení), tak především v tom, že jde o kvalitativně jiný POHLED NA DATA, než z provozních systémů.

(autor působí 10 let jako konzultant datových skladů) Morten 21:04, 19. 5. 2008 (UTC)


Jak zmiňuje Morten, české heslo neodpovídá významově anglickému originálu a zaměřuje se na speciální případ realizace relační databází. Navrhuju článek zneplatnit. Koko7 6. 12. 2011, 08:21 (UTC)