Diskuse:Dítě (příbuzenský poměr)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nesouhlasím se sloučením - právní vymezení pojmu je zcela něco jiného než vymezení biologické --MiroslavJosef 17. 7. 2008, 09:10 (UTC)

Ale různá vymezení téhož v jednom článku být mohou, nebo spíše musí! Wikipedie je obecná encyklopedie, nemá smysl ji strukturovat jako právní příručku. Samozřejmě, pokud článek bude obsahovat další právní informace, které budou tak dlouhé, že nemá smysl, aby byly přímo v článku dítě, pak bude existence dalšího článku žádoucí. Ale teď není. Teď je naopak žádoucí, aby zde předkládané informace byly zakomponovány do článku o dítěti. Je nějaká jiná Wikipedie, která to má oddělené? Miraceti 17. 7. 2008, 09:16 (UTC)
Jiné Wikipedie neumím posoudit, ale vím jak uvažují právníci - pro ně je dítě i osmdesátiletá stařenka 5 minut před smrtí ** Asi byse k tomu měli vyjádřit právníci sami ** --MiroslavJosef 17. 7. 2008, 09:29 (UTC)

Jakožto právní termín nezakládá tento pojem novou skutečnost, ale právo pouze používá pojem, který prakticky v témž významu je i součástí obecného jazyka. Nikdo, kdo má dospělé děti, by snad netvrdil, že je bezdětný. Především je rozlišit dva významy slova dítě, pracovně bych je nazval: dítě (příbuzenský vztah) a dítě (člověk v první fázi života). Oba tyto významy pocházejí z obecného jazyka, oba tyto významy ale používají také právní předpisy a oběma těmito významy se může zabývat i třeba biologie. Takže rozlišovač (právo) stejně nic nerozlišuje, protože Úmluva o právech dítěte používá jiný význam slova než občanský zákoník. --ŠJů 26. 7. 2008, 02:01 (UTC)

Souhlasím se sloučením, protože jde o různé pohledy na totéž téma. --Váš Mostly Harmless 28. 8. 2008, 14:43 (UTC)

Nejde o fikci ale o typickou domněnku.--Mickey Mouse 16. 8. 2009, 20:22 (UTC)

Díky za připomínku, opravil jsem to. Jinak, editujte s odvahou :) přeji hodně štěstí, --Váš Mostly Harmless 18. 8. 2009, 07:30 (UTC)