Diskuse:Cymbál

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cymbál v tomto významu se ve starší literatuře píše s y, v novější s i. Já ho ovšem píšu důsledně s y, protože ho tak odlišuji od cimbálu, tedy strunného hudebního nástroje. Jestli má někdo čas a chuť, tak to prosím zkuste zkontrolovat v nějaké příručce, případně prokonzultovat s Ústavem pro jazyk český. --Lukas Sova 13:36, 18. 11. 2007 (UTC)

Pokud pravopisný rozdíl zakládáte jen na vlastním výzkumu, neměl by jste to vkládat do wikipedie. Jestli to důsledně rozlišuje v soukromých textech, je to vaše věc. Pokud to chce dělat na wikipedii, tak se musíte opřít například o Ústav pro jazyk český, jinak zbytečně matete lidi. Domnívám se, že ve starší literatuře se „cymbál“ používal v obou významech -viz Adolf Heyduk –Cymbál a husle (19.stol.), dnes naopak soudobá zvonařská literatura používá zásadně pravopis „cimbál“. Heslo by se tedy mělo spojit s heslem „cimbál“ s možným upozorněním na změnu pravopisu.
V základním textu není vhodné neuvádět cimbál jako součást věžních hodin. Vyskytuje se i u menších hodin, domovních zvonků, tramvají, železničních závor atd.
Také by bylo možná lepší připustit, že cimbál je druh zvonu, než hledat „nezřetelné rozdíly“. Kraken123 (diskuse) 15. 10. 2012, 12:12 (UTC)