Diskuse:Consolidated B-32 Dominator

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Takový triviální dotaz…

http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Convair_B-32_Dominator&curid=201202&diff=2803057&oldid=2800226

Nejprve se „války ještě stihlo zúčastnit“ 15 strojů. Bylo by ovšem možno se nyní rozhodnout buď pro devět, a nebo pro osm? (Neb jednou uvádět děvět, a o několik řádků níže osm…)

Mimochodem, dole je uveden jediný pramen (a zde máme nejpve 15, pak 9 a současně i 8 bojově nasazených strojů). To vše je stále z téhož pramene?

1.) Potom by bylo lze vyslovit pochybnost o hodnověrnosti použitého pramene.
2.) Současně se jeví jako vcelku zbytečné vkládat „iks“ odkazů — když stejně vedou k jedinému prameni? …nestačilo by pouze ono závěrečné uvedení pramene? (Stejně, když je jen jeden…)

3.) Toto —
http://cs.wikipedia.org/wiki/Convair_B-32_Dominator#cite_note-Kov10-0
 »Křídlo letounu bylo dvounosníkové a bylo vybaveno čtveřicí Fowlerových klapek a křidélky. Centroplán obsahoval čtveřici nádrží, vybavených smaosvornými obaly, o kapacitě 20 639 litrů.« Mimochodem, ty vztlakové klapky budou nejvýše čtyřdílné, či rozdělené na čtyři sekce, nikoli že jich bude „čtveřice“… (Fungují totiž jako celek.)
— je vskutku zajímavé. Nicméně, ehm, skutečně nepředpoládám, že by bylo nutné odkazovat na zdroj k faktu, že stroj byl opatřen vztlakovými klapkami, a že měl palivové nádrže? (V letech 40. století XX. už vskutku naprostá samozřejmost.) Mimochodem, jakého koeficientu autor (p. D. Kovář) použil při přepočtu zásoby paliva z galonů na litry?

Upřimně řečeno, chápal bych konkrétní odkazy (popř. i s doslovnou citací použitého pramene) třeba v tom případě, že by se různé prameny v něčem lišily (a v tom případě, ideálně, citovat z obou, resp. všech zmíněných). --Algernon 14:17, 5. 7. 2008 (UTC)

Díky za připomínky. Kovář uvádí, že nejprve byly nasazeny tři stroje a později se připojilo dalších pět, přičemž šestý stroj přiletěl až po skončení bojových akcí. Odtud ta cifra 8. Devět je omyl se započtením toho šestého kusu. Kde se v článku vzala původní cifra 15 se musíš zeptat editora, který ji tam původně napsal. Heslo předtím neobsahovalo žádné prameny. Kovář bojové nasazení popisuje dost podrobně, ale ani o nasazení z Marian tam není slovo, takže jsem si dovolil tuhle informaci umazat. V dalším bodu bych uvedl, že se tedy budu snažit být s odkazy uměřenější. Z větší části jsem jen chtěl odkazovat na konkrétní stránky. Pár z nich můžu ubrat a pokud ti nějaký přijde vyloženě zbytečný, můžeš udělat to samé. Jakého koeficientu autor použil pochopitelně nevím, ale jestli máš přesnější informace, budeš laskav, pokud ten údaj upřesníš (popřípadě smažeš).--Nadkachna 14:43, 5. 7. 2008 (UTC)