Diskuse:Centrální údolí (Kostarika)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Teofanes.griego v tématu „Centrální kotlina

Centrální kotlina[editovat zdroj]

kotlina je výrazná okrouhlá sníženina v krajině, mnohdy obklopená horami. Její dno je ploché nebo mírně zvlněné. Má zpravidla tektonický původ, ale může vzniknout i následkem eroze (přirozeného odstraňování hornin, jejich zvětralin a půdy) nebo denudace (souboru procesů rozrušování a odnášení horninového materiálu). Výskyt kotlin není závislý na nadmořské výšce.

Údolí je protáhlá sníženina na povrchu pevniny, vzniklá většinou říční činností. Údolí se sklání ve směru toku řeky a jeho tvar je dán působením eroze a svahových procesů (např. sesuvů). Některá existující údolí byla přehloubena ledovcem.

https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/rozdil-mezi-kotlinou-udolim-a-bystrinou

Otázkou je, zda je Valle central tektonického původu a nebo, zda bylo vytvořeno řiční činnosti. V připadě Valle central jde o příkop (geologickou propadlinu), vzniklou ve kře zemské kůry, tudíž se jedná o kotlinu, nikoli o údolí (i když chápeme význam). Nejsem goeolog a možná mě nekdo opraví, ale myslím, že termín kotlina je vhodnější než termín údolí. --Teofanes.griego (diskuse) 17. 4. 2022, 21:03 (CEST)Odpovědět