Diskuse:Canisterapie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Odkud ten divný název? Názvy terapií se, pokud vím, tvoří z řeckých výrazů - ne animusterapie, ale psychoterapie, ne aequusterapie, ale hipoterapie, ne odorterapie, ale aromaterapie atd. A tak snad také ne canisterapie, ale kynoterapie. Jistěže existují slova složená takto, ale pak se ten tvar nepřejímá celý, ale přizpůsobuje se: expozimetr, ne expoziciometr, ani expozitusmetr; kodikologie, ne kodexlogie, kriminogenní, ne krimengenní, ani kriminisgenní - takže canisterapie je i tak divná. Má někdo nějaké vysvětlení? Gottschalk 12:19, 1. 5. 2008 (UTC)

Tento název je oficiální a vzhledem k velice užívanému názvu psa - canis, je zcela pochopitelný. Canisterapie se užívá ve slovníku lidí, kteří ji dělají, i ostatních (laiků, pejskařů). Takto o ní mluví i odborníci. --angel.hihi

Slovo CANISTERAPIE vzniklo v ČR (!)- mezi 80. a 90 léty 20. století. Svět jej neznal. Díky mezinárodním seminářům a samozřejmě internetu jej nyní již znají zasvětcení i v Německu, Polsku, Rakousku, ... ale jinak se běžně užívá Hunde therapie, Dog Therapy, Dogoterapia (PL).... Samotná metoda ovšem ve světě existovala cca od roku 1960... Uvažovalo se o změně názvu, ale tento se velmi pevně ujal a byl často užíván, citován - změna už je naprosto nemožná... Canisterapie je součástí ZOOTERAPIE, kde naleznete ještě například Felinoterapii (terapie prostřednictvím kočky). Oficiálně bohužel canisterapie dosud není uznána - není nikde jmenována či definována v zákoně nebo vyhlášce. Existuje jen několik málo subjektů v ČR které ji provozují podle pravidel Standardů kvality sociálních služeb (MPSV) - tedy pomalu ji "zdomácňují" v legislativě. Většina subjektů se pokouší o její interpretaci zcela bez návaznosti na národní standardy, pouze podle svých interních pravidel. (EH)