Diskuse:Bitva u Latakie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zúčastněné jednotky[editovat zdroj]

Ahoj! Jsem rád, žes Ladislave přeložil tento článek. Taky jsem o tom uvažoval, ale nedostal se k tomu ^_^ Udělal jsem nějaké drobné úpravy, ale asi by to chtělo ještě celé zkontrolovat podle nějakých detailnějších zdrojů (jsou-li). Jsem si vědom toho, že protilodní střela není to samé, co střela loď-loď (neboť tato je jen specialním případem prvního), ale je to blíže, než země-země (viz nemalé sumy vynakládané na "navalizace" pozemních systémů). Bylo by dobre doplnit, jestli Osa nasazena Syrany byla 205/Osa I nebo 205U/Osa II, ale bohumzel se mi nepovedlo dohledat (i kdyz osobne bych tipoval tu puvodni 205). Taky u tech izraelskych lodi to asi nebude tak jednoduche. Narazil jsem na tuto diskusi, kde se snazi dat dohromady jmena konkretnich lodi a vychazi jim tam, ze lodi bylo pouze pet, z toho pouze dve byly Sa'ar 3, dve byly starsi Sa'ar 1 a jedna moderni Sa'ar 4. Uvidime, jestli nekde dokazu vyhledat vic (ale to bude asi na dlouho). --Ozzy 19. 11. 2009, 12:48 (UTC)

Hoj, jsem rád za úpravy. Moc se v této problematice neorientuju, takže jsem rád za každou radu. Trochu rozepsaná je ta bitva tady, konkrétně v části Raketové čluny třídy Saar, začíná to větou „7. října ráno skupina u syrské Latakie narazila na syrskou minolovku…“ a pak tady, ale ty sovětský Osy tam rozepsaný nejsou. Francouzi uvádí, 6 raketových člunů Sa'ar III a Sa'ar II doprovázené 2 loděmi Sa'ar I „La bataille s'est déroulée au large du port syrien de Latakia. Six vedettes lance-missiles Sa'ar III et classe Sa'ar II [2] accompagnés de deux Sa'ar 1 ont laissé l'ennemi tirer ses missiles au maximum de leur portée, et ont employé des contre-mesures de brouillage radar pour les leurrer.“ A jedna z těch izraelských byla INS Mivtach.--Faigl.ladislav slovačiny 19. 11. 2009, 13:25 (UTC)
Já osobně bych těm francouzům nevěřil. Nikde jinde, než na en (a teda na fr) Wikipedii jsem údaj o šesti člunech nenašel. Doufal jsem, že něco najdu v ATM 10/2007 v článku věnovaném Sa'ar 4, ale tam je spíš jenom technický popis. Nicméně všechny ostatní prameny se shodují na pěti člunech:
  • „Hned 6. října vyplulo 5 člunů z Haify…“ – [1]
  • „two parallel columns of three ships out at sea and two more closer to the shore“ – tedy dvě linie, jedna se třema a druhá dvěma čluny: [2] – tady je navíc explicitně jmenován Reshef, což byl Sa'ar 4 (dokonceny tesne pred YKW)
  • „כלים ויחידות כוחותינו: חמישה סטי''לים.“ – také se píše o pěti člunech [3]
  • nakonec jsem si nechal izraelskou wikipedii, která vyjmenovává jeden Sa'ar 4 (a jmenuje Reshef [רשף]), dva Sa'ar 3 a po jednom Sa'ar 1 a Sa'ar 2. Ohledně identifikace Sa'ar 1 a 2 se to teda liší od mnou uváděné diskuse, ale jména by měla být:
vlajkovy Mivtach מבטח – v té době bez ŘS, takže pouze jenom jako dělový člun Sa'ar 1
Miznak מזנק – Sa'ar 1 nebo 2
Hanit חנית – Sa'ar 3
Gaash געש – Sa'ar 3
Reshef רשף – Sa'ar 4
[uh, to prohazování psaní textu zprava doleva je vážně iritující]
Takže závěrem bych asi řekl jenom to, že dokud někdo nepřijde se jménem šesté lodě, věřil bych Izraelcům (kteří to asi budou vědět líp než Francouzi) ohledně verze o pěti lodí. Zatím… --Ozzy 19. 11. 2009, 23:09 (UTC)
Tak jsem dneska zašel do knihovny a půjčil jsem si knížku od Chajima Herzoga s názvem Arabsko-izraelské války, kde uvádí: „V noci ze 6. na 7. října vyplul svaz pěti izraelských raketových člunů na hlídkovou plavbu podél syrského pobřeží…“ Herzog tedy uvádí jediné jméno lodi a to INS Rešef. Takže myslím, že není co řešit a v článku to upravím. V jednom delším odstavci tu onu námořní bitvu i popisuje, tak by pak šlo článek trochu rozšířit. --Faigl.ladislav slovačiny 20. 11. 2009, 13:01 (UTC)