Diskuse:Bitva u Hlásky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Elfové ???[editovat zdroj]

Ve článku se píše, že na straně Rohanu stálo i 1000 elfských bojovníků, ale v knize se o elfech nic nepíše (pro jistotu jsem kapitolu četl dvakrát) jediný elfí účastník bitvy byl Legolas. Ve filmu lze sice vidět, jak příjdou elfí posily z Roklinky, ale tych určitě 1000 taky nebylo.

Ano v knize elfove nejsou, jsou v tom filmu od Jacksona, on asi kdyz uz elfy mel citil potrebu je nacpat kdekam --Vrba 8. 11. 2008, 12:20 (UTC)

Chtělo by to v tom článku důkladně citovat zdroje. --Ids hromadka 8. 11. 2008, 20:16 (UTC)

Počet vojáků[editovat zdroj]

V tabulce je uvedeno že, hlavní síla rohanských byla 1000 mužů, ale když Theodén jel k Helmovu žlebu již měl menší armádu s tisícem mužů a další tisíc byl již v samotné pevnosti pod velením Gamlinga, takže bych to upravil na 2000 mužů.

Zdá se mi že počet rohanských posil 5-8 tisíc mužů je hodně vedle, v knize přišel Erkenbrand s tisíci muži, pokud by to bylo dle filmu,což je divné, neboť celý článek popisuje bitvu dle knihy, tak Éomer vedl svůj oddíl 105 vojáků, pokud po cestě nějaké přibral rozhodně ne 5-8 tisíc. Při obraně Minas Tirith vedl Theodén 6-7 tisíc mužů, což byla tehdy celá dostupná vojenská síla Rohanu. Leda by se k tomu připočetli i Huorni, které lze ale těžko označiit za posily, neboť by nejspíš zabili každého, kdy by se v takovém lese ocitl. Doporučil bych to zmírnit na 1000 pěších mužů dle Tolkiena.

stejně jako rohanské síly i skřetí síly jsou poněkud nadsazené, skřetů nebylo víc než 10-12 tisíc a spíše méně, než více, i když v knize to není přeně uvedeno. stejně tak Vrchovců nebylo 2-5 tisíce, maximálně 1500 mužů

Zdá se mi, že ten, kdo tu tabulku psal, byl hodně ovlivněn filmem, kde je tato bitva popisována téměř jako epická, ale nic tak velkého to zase nebylo. Lidoott 13. 11. 2010, 17:41 (UTC)