Diskuse:Bitva o Gallipoli

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hezký článek, časem ho rozšířím... Zejména pak bych rozvedl informace o tom, že plán prosadil první lord admirality Winston Churchill, který se po jeho selhání musel pakovat a že nejzásadnější příčinou porážky byl příliš "nesmělý" postup velitelů v první fázi operace. Gallipoli představuje typický příklad toho, co nastane, když nevytvoříte dostatečně hluboké předmostí a pak z jeho rozšířením váháte natolik dlouho, až ho nepřítel uzamkne... Cinik 05:44, 8. 5. 2005 (UTC)

Ano, pokud vím, musel odstoupit tuším i Asquith a pár generálů z amdmirality. To se dá ještě dobře rozpracovat, já prostě nechtěl tolik červených odkazů u Kemala Atatürka a vybral jsem si tohle. Jenom je nutno skutečně podívat se na počet obětí, tam si to trochu odporovalo. Jinak, že si toho všimnete, z toho jsem vycházel :-), -jkb- 11:02, 8. 5. 2005 (UTC)
A jaký je Váš názor na roli Atatürka v této bitvě? --Jilm 14:55, 4. 6. 2005 (UTC)

Atatürk tam získal slávu a ostruhy. Pokud se ale ptáte na jeho skutečnou roli v bitvě, tak nevím. Byl jedním z hlavních velitelů na turecké straně a nic důležitého nepokazil. Otázku jak dobrý byl velitel však z téhle bitvy nemá cenu řešit - vzhledem ke způsobu, jakým Britové celou akci spackali, by se musel opravdu extrémně snažit, aby jim dal nějakou šanci. Cinik 15:11, 4. 6. 2005 (UTC) Straty v radových lodiach boli daleko vyššie ako uvádzate,obnášali Bouvet,Gaulois,Iressistible,Ocean,Goliath,Triumph a Majestik.Inflexible bola na rok vyradená.

a z té turecké strany pro srovnání tam nic jako nemáte?