Diskuse:Astma

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 měsíci od uživatele TomC81 v tématu „Exacerbace

V části Léky je jeden obrázek dvakrát, ale s jiným popisem[editovat zdroj]

Salbutamol2

V sekci Astma#Léky jsou dva obrázky inhalátoru (jeden s popiskem říkajícím, že obsahuje Salbutamol, druhý má obsahovat Flutikason propionát). Jiwopene (diskuse) 30. 11. 2018, 20:41 (CET)Odpovědět

Exacerbace[editovat zdroj]

Asi před 3 lety mi na pohotovosti sdělili, že mám náběh na astma, takže jsem navštivil tento článek na Wiki a nic rozumného jsem se nedozvěděl. Po několika-letém zkoumání na vlastní tělo si myslím, že by zde neměly chybět tyto informace, které mohou být pro spousty lidí užitečné. Přidávám to tedy alespoň do diskuze jako podklady pro někoho, kdo se stárá o rozšiřování, aktuálnost a užitečnost obsahu.


Infekce dýchacích cest může být způsobena nesprávným stravováním nebo oslabením organismu. Dohromady se zvýšenou hladinou dusičnanů nebo látek zlepšující prokrvení může způsobit otok a výrazně zhoršit průchodnost průdušek.

Dusičnany ve vetším množství mohou způsobovat překrvení a otok průdušek s kašlem a jejich zhoršenou průchodnost. Pro správnou průchodnost průdušek je třeba mít hladinu dusičnanů vyváženou. Potraviny s velkým množstvím dusičnanů jsou např. salámy, zelenina, ovoce.

Potraviny, které zlepšují prokrvení mohou způsobit překrvení průdušek, jejich podráždění a tím zhoršit průchodnost. Jedná se např. o skořici, zázvor, česnek, čokoládu, kávu, vejce, chilli, potraviny s větším množstvím argininu.

Vitamin E, C, Omega 3 a další jejichž konzumace se kladně projevuje na stavu pokožky a napínají ji, mohou způsobovat zhoršenou průchodnost průdušek. Omega 3 a Vitamin E pravděpodobně může pomoci ulevit od otoků průdušek a jejich překrvení. --TomC81 (diskuse) 12. 8. 2023, 18:31 (CEST)Odpovědět