Diskuse:Arcidiecéze pražská

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Pan Někdo v tématu „Biskupové

Duka se ještě neujal funkce[editovat zdroj]

Ty aktualizace jsou nějaké předčasné. Duka byl sice jmenován, ale ani zde ani v článku o něm jsem ještě nenalezl ozdrojovanou informaci o tom, že by se už ujal funkce - naopak zdroj uvádí, že by se tak mělo stát někdy do dvou měsíců po jmenování. Takže do té doby je stále ještě arcibiskupem Vlk, nemýlím se? --ŠJů 16. 3. 2010, 22:24 (UTC)

Myslím, že se mýlíš, vycházím pouze ze zdroje stránek pražské arcidiecéze, již v únoru od momentu jmenování Duky se kardinál Vlk podepisuje jako Kardinál Miloslav Vlk, emeritní arcibiskup pražský [1], takže arcidiecéze je pravděpodobně jím spravována až do 10. dubna, kdy úřad předá arcibiskupovi Dukovi, ale nenašel jsem formulaci, že by byl Vlk současným arcibiskupem, je oslovován jako kardinál. --Kacir 18. 3. 2010, 08:10 (UTC)
Navíc daná zpráva začíná „K dnešnímu dni 13. února 2010 přijal Svatý otec Benedikt XVI. rezignaci kardinála Miloslava Vlka na úřad pražského arcibiskupa, podanou dne 19. dubna 2007. “ --Kacir 18. 3. 2010, 08:12 (UTC)
Na jedné straně kardinál Vlk už není sídelním arcibiskupem, protože byla přijata jeho rezignace, a tedy ho již lze nazývat emeritním arcibiskupem. Ovšem nadále spravuje diecézi jako administrátor (tj. s pravomocemi omezenými na běžný chod). Na druhé straně biskup Duka byl pražským arcibiskupem jmenován, ale ještě se neujal funkce, tedy sídelním biskupem ještě není. Kromě toho je stále ještě administrátorem hradecké diecéze. Prostě mezičasí, které se těžko zachycuje do běžných kolonek. --Viti H. 19. 3. 2010, 07:10 (UTC)
Současný stav článku odráží skutečnost, v boxu je uvedeno (jmenovaný) a v úvodu pak informace o Vlkově administraci, tedy informace jako v odkazu č. 1 výše. --Kacir 19. 3. 2010, 07:22 (UTC)

Biskupové[editovat zdroj]

Nemohl by tam někdo alespoň uvést biskupy popř. další významné lidi, jestli se nepletu, těch biskupů je 7 (ale nevím kdo, ani si s těmi 7 nejsem jistý). Pan Někdo (diskuse) 11. 6. 2017, 14:42 (CEST)Odpovědět