Diskuse:Antonín Baťa starší

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Fotografie nemá copyright, byla pořízena v roce 1890. Autor tedy zemřel před vícenež 70-ti lety a je možné ji sdílet na commons pro Evropu a USA a Austrálii, to vše je v tom obrázku na liště uvedeno, nevím kdo tam napsal žeje tam copyright u sto dvacet let staré fotografie????

Copyleft: Toto umělecké dílo je svobodné; můžete jej distribuovat v souladu s podmínkami Free Art licence. Kopii této licence najdete stránkách Copyleft Attitude http://artlibre.org/licence/lal/en/ a jiných.

(Tomw. 3. 6. 2010, 09:29 (UTC)).

No, já bych to tak jednoduše neviděl – Majetková práva k dílu anonymnímu a pseudonymnímu trvají 70 let od oprávněného zveřejnění díla. (§ 27 odst. 3 autorského zákona). A tímto zveřejněním je patrně rok vydání knihy, odkud ta fotka (vzhledem ke své podobě) patrně je. Pokud byla vydána před rokem 1940, pak by nemusel být problém. Ale licence by byla, že došlo k vypršení majetkových práv. Pokud je to někde z netu, pak bude patrně problém... --Taavetti 3. 6. 2010, 10:50 (UTC)

Šablona Možné porušení autorských práv se netýkala fotografie, ale textu. Shodný jsem našel na této stránce - omlouvám se, moje chyba, že jsem nic netušil o zrcadle wikipedie "wapedia". Přesto ale .. zdroje, které uvádíte nejsou zdrojem k napsání celého článku. Doplňte prosím skutečný zdroj, ze kterého jste čerpal. Děkuji --Jirka62 3. 6. 2010, 10:53 (UTC)

Musel by jedině opsat knihu, text, a neuvést autora, rozdíl je, když uvede citace, kupříkladu v článku Albert Einstein teorie relativity, musím použít materiál z jeho teorie, jinak bych si musel vymyslet nějakou vlastní. Pokud pouzije obraz Mikoláše Alše je jedno jestli si ho zajde vyfotografovat na galerii do Národního divadla nebo jej pořídí z ročenky Národního divadla kupř. z roku 1920,samozřejmě nesmí použít ročenku pokud je stále pod právy. Ale jde o autora toho díla, ten už je 70 let mrtev. U žijícího autora nebo kupř. u Josefa Lady, kde jsou stále práva je to samozřejmě jinak. Problém by mohlbýt uportrétu z ateliéru Langhans, Langhansův archiv, které se objevily koncem 90-tých let.

Jirka62 to je špatné- wapedie a wikipedie je totožná! Napište přesně, kde jste viděl ten článek, pokud budete šablonu porušení autorskýchpráv, mohlo by dojít ke skáze a řada dobrých, netvrdím, že tento je dobrý, článků by mohla být díky vám smazána.

(Urbann1 3. 6. 2010, 14:08 (UTC)).

?? odkaz jsem uvedl vizte předešlý text. "Ke zkáze" by jistě nedošlo - jak již bylo opakovaně uvedeno, šablona se jmenuje Možné porušení autorských práv a posouzení, zda se skutečně jedná o copyvio nebo ne, se provádí na stránce Wikipedie:Porušení práv/Články zřejmě porušující autorská práva (btw a z této stránky jsem samozřejmě nesprávnou informaci odstranil). Nadto každý, tedy i Vy, může v případě nejasností využít množství diskuzí, jak už na stránce editora, který text vložil a o Možném porušení autorských práv tam byl informován, tak u příslušného článku, popř. pod lípou. Po vyjasnění zdrojů textů a příp. práv k nim je samozřejmě vždy možné úpravy revertovat. --Jirka62 3. 6. 2010, 21:39 (UTC)


Dobrý den,

A-Dovolil jsem si upravit některé termíny a wikizovat je, odstranil jsem nelogická souvětí a opakování stejných informací, dále vdovský smutek, resp. jeho nošení, se z psychosociálních důvodů drží v českých zemích 2 roky pro vdovy i pro vdovce, v Německu to je rok jeden (1. polovina smutek a 2. polovina polosmutek) zdroj: Baštecká, Bohumila: Terénní krizová práce: psychosociální intervenční týmy a Robert F. Murphy: Úvod do kulturní a sociální antropologie.

B-copyright u anonymní fotografie z roku 1890 může existovat, počítá se od jejího PRVNÍHO uveřejnění v publikaci + 70 let, pokud anonymní fotografie byla publikována poprvé až v roce 1995 poté je chráněna právy. U fotografie, kde je znám autor se počítá rok úmrtí autora + 70 let. Výjimku tvoří Velká Británie, kde je počet let od prvního zveřejnění anonymní fotografie (kupř. z archivu) nižší.

S pozdravem

(Howard Percy 6. 6. 2010, 10:47 (UTC)).