Diskuse:Anděl

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ad deset kridel, prosim o ozdrojovani - napiste do clanku, kde (v cem) konkretne maji deset kridel. Diky, Pasky 23:11, 4. 3. 2006 (UTC)

Domnívám se, že hesla se do značné míry překrývají. Pokud by se měla zachovat samostatná angelologie, pak by článek Angelologie měl obsahovat informace, které se týkají pouze tohoto oboru, jako např. významné osobnosti, které se oboru soustavněji věnovaly (Dionýsios Ps.-Areopagita apod.), informace, které se týkají andělů jako takových, by se měly pak vyskytovat v heslu Anděl. --Dodo 13. 12. 2008, 13:59 (UTC)

Dle mého by bylo nejlepší článek angelologie nejlépe úplně smazat do doby, než ho někdo vypracuje skutečně encyklopedicky a ne tak, že udělá výtah z okultisty Páleše a pak bude mlžit kolem zdrojů. Většina kolem tohoto tématu je práce jednoho člověka - Svajcra, který všude dává Páleše a co hůř, prohlašuje to za "křesťanskou angelologii", přitom jde jasně o esoteriku, astrologii a podobné okultní "vědy". Už jenom Šablona:Křesťanská angelologie dělala více škody než užitku. Kolem ní jsem chtěl rozvést diskusi, která je i zmíněna na wikiprojektu křesťanství, leč nikdo nezareagoval, tak jsem v ní aspoň pár těch jmen andělů smazal. Problém spíš je v tom, že když se ze Svajcrových článků na toto téma mázáním a přepisováním vět typu "angelologie rozlišuje 7 archandělů a přiřazuje jim 7 planet" udělalo něco, co už mělo nárok na existenci, moc toho v článku nezbylo. Prostě pouze výtah z Páleše nikdy nebude encyklopedickým helsem už jenom kvůli tomu, že to je z hlediska angelologie bezvýznamná postava a jen jeden zdroj.
Z těchto důvodů mi existence článku angelologie v této podobě přijde spíše zbytečná, jelikož její obsah je již v článku Anděl a tudíž může být smazána, což je de facto stejné jako to sloučení, takže ho podporuji. --bab_dz 13. 12. 2008, 18:26 (UTC)
Děkuji za Váš názor, (jste křesťan?). Wikipedie není diskusní fórum. Nad Vaší větou: Prostě pouze výtah z Páleše nikdy nebude encyklopedickým helsem už jenom kvůli tomu, že to je z hlediska angelologie bezvýznamná postava a jen jeden zdroj. zůstává zdravý rozum stát; a očividně Páleše neznáte, a jeho zmiňovanou knihu jste zřejmě nečetl. Všechny informace v ní označuje zdrojem. A pokud někdo informaci na wikipedii označí zdrojem, stane se legitimní a má nárok tady být. Zdravím, a přeji vše dobré, --Svajcr 13. 12. 2008, 20:12 (UTC)
Že má nárok tady být nebudu popírat - to je mi fuk (ačkoliv žádné doporučení nemluví o tom, že pokud někdo informaci na wikipedii označí zdrojem, stane se legitimní a má nárok tady být). Ovšem budu popírat, že je to "křesťanská angelologie" - abychom si rozuměli. A články prostě tohle motaly dohromady. Jako lze ozdrojovat, že někteří autoři tvrdí, že existuje nějaká 6. a 7. kniha Mojžíšova o mimozemšťanech atd., nebudeme na nich zakládat články o biblistice. I když si nějakou domnělou 6. a 7. Mojžíšovu bude někdo přidávat, stejně jako si přidává jména třeba dalších 20 andělů, prostě to nebude "křesťanská biblistika/angelologie", a tak má-li tu tato informace být, pak přesně uvedená, aby informace nebyly zavádějící. Mimochodem těch vašich sedm andělů v infoboxu a ve všech článcích ještě nebylo ozdrojováno. Uvádíte-li, že je to z Páleše (jak jste psal, ale není jasné, zda se to vztahuje k tomu - chtělo by to konkrétněji), proč by on měl být měřítkem angelologie. Mnoho jiných autorů zmiňuje ještě další anděly, archanděly atd. Těch bychom se asi ani nedopočítali. Je potřeba rozlišit, za jakého okruhu dané názory jsou. Teologie? Okultismus? Lidové léčitelství? A to se nedělo. Pozn.: Knihu Emila Páleše jsem nečetl. --bab_dz 14. 12. 2008, 00:51 (UTC)

Děkuji, kolegové, za vaše reakce. Články jsem sloučil a pokusil se materiál určitým způsobem logicky uspořádat. Vysvětlení pojmu angelologie se nachází hned za vysvětlením pojmu anděl, tudíž samostatné heslo dle všeho netřeba. Snažil jsem se, aby nic podstatného nevypadlo, na hesle však bezpochyby bude zapotřebí ještě zapracovat. --Dodo 14. 12. 2008, 00:26 (UTC)

Výborně, díky.--bab_dz 14. 12. 2008, 00:51 (UTC)

Synové boží (gen 6 :1-4) nejsou Andělé.[editovat zdroj]

Synové boží nejsou Andělé ale lide kteří jsou Bohu milí (bližší) na rozdíl od dcer lidských které byli (asi) z pokolení Kainova. (např synové Izraelští jsou = izraelité atd..) Sama bible a Ježíš mluví o tom že to nemohli býti andělé. viz Matouši 22:30: „Po vzkříšení se lidé nežení ani nevdávají, ale jsou jako andělé v nebi.“

vice informaci v Studijní bible s výkladovými poznámkami 2009 (6K 1 1 SW) ISBN 978-0-7361-0419-9 ISBN 978-0-7361-0420-3 ISBN 978-0-7361-0421-0

Gen 6,2 poznámka synové božští

(nejsem tak zběhlý v editování a neodváži se to tu editovat, kdyby se ne to někdo cítil vřele do toho. (Pokus si to tedy zaslouží editaci))