Diskuse:Ambrož

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Myslím, že "možná hledáte" tady nemá moc smysl. Nositelů jména Ambrož je povícero, proč by zrovna církevní postava měla mít přednost? Navíc, když někdo bude hledat svatého, určitě nebude hledat jen "Ambrož". A i kdyby to udělal, tak Svatý Ambrož je první v seznamu nositelů. Chápal bych "možná hledáte" s odkazem na rozcestník nositelů takovéhoto příjmení, protože v tomto článku jde spíš o křestní jméno. Dáme to tedy pryč? Miraceti 16. 11. 2008, 15:05 (UTC)

Z velmi prostého důvodu, Miraceti. Protože řekne-li se pouze Ambrož, má se na mysli právě tento Ambrož. A je celkem pravděpodobné, že když na wikipedii někdo bude něco hledat právě o Ambrožovi, nechá si vyhledat heslo "Ambrož", kde nalezne pouze popis tohoto jména, avšak o osobě nic. Odkaz podobného typu na začátku hesla "Ambrož" (coby jméno) mi přijde velmi k věci. V západním kulturním okruhu krom toho všichni, kdo nesou jméno Ambrož, je dostali ve vztahu k "tomuto" Ambroži. Může být samozřejmě i odkaz na rozcestník, ale abychom to tu nepřerozcestníkovali, že. Uvítám Vaši reakci, ale zároveň se domnívám, že je nanejvýš vhodné, aby v záhlaví článku nějaká podoba odkazu právě na "onoho" Ambrože byla – bude to ta nejpravděpodobnější věc, kterou čtenář bude hledat (a samotné mužské jméno mu nejspíše bude zcela jedno). --Dodo 16. 11. 2008, 17:49 (UTC)
Čtenář zas není úplný blb. Když hledá jméno, tak vloží jméno. Když hledá svatého, vloží "svatý..." Prakticky každé jméno v kalendáři má svého svatého (statistiku si nevedu, ale jistě v tom máš větší přehled Ty). Takže argumentovat "vztahem" by šlo u většiny jmen. Jistě chápeš, že podobná argumentace má vadu na kráse. Těžko říct, odkud přišel ke svému jménu Ambrož z písničky Š+G. Dost pochybuju, že ho dostal ve vztahu ke svatému. Spíš se prostě jen líbilo. Lidi dneska už ve jménech nevidí svaté. Ti jsou naprosté většině populace šumafuk. Netřeba jim tedy podsouvat na začátku článku, že tu je taky nějaký svatý, zvlášť když v článku zaujímá popřední místo. Podobný způsob upozornění nezvolili zatím v žádném jazyce v interwiki, ačkoli jejich mluvčí jsou asi bezesporu křesťani mnohem víc než Češi. Miraceti 16. 11. 2008, 18:13 (UTC)
Čtenář není blb. Ale možná ten, kdo je tu poprvé a kdo neví o diskusi ohledně názvu stránek s osobními jmény, staré – co si pamatuji – asi tři roky, tak může být zmaten. Ambrož je v prvé řadě historickou postavou, která má dosah i do naprosto profánní oblasti jakožto jeden z nejvýznamnějších představitelů pozdní antiky. Já ho nepropaguju, protože je svatý, jen mi jde o to, aby ten, kdo chce informace o Ambroži Milánském, dostal informace o Ambroži Milánském. Dáváte-li přednost např. rozcestníku jako u jména Petr, nejsem proti, předchozí forma mi však přišla dost zavádějící, a proto jsem tuto změnu provedl. --Dodo 16. 11. 2008, 18:32 (UTC)