Diskuse:Alois Pražák

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poznámka ke zdrojům k článku[editovat zdroj]

Přesunuto z komunikace mezi mnou a Wikipedistou 77.92.197.66.14 (se svolením).

Dobrý večer. Před chvílí jste přidal docela velký kus textu (43 kB) do článku Alois Pražák. Smím se (jen tak ze zvědavosti) zeptat: jedná se o přepis nebo je to všechno vlastními slovy? Díky. S pozdravem, Hidalgo944 13. 4. 2011, 23:51 (UTC)

Dobrý den! K vašemu dotazu k článku. Základní údaje jsem částečně čerpal z několika kratičkých článků na různých webových stránkách, ale to byly spíš jen útržky vět, podstatnou část údajů jsem čerpal z posledního článku v knize Vládcové Moravy a z diplomové práce paní Habartové, bývalé učitelky (učila známého archeologa doc. Luďka Galušku), rodačky z Kunovic, která teď žije v Poděbradech. Ta mi svoji práci půjčila na půl roku, mám od ní dokonce svolení bez omezení publikovat buď celou nezměněnou práci jejím jménem a libovolně čerpat údaje z její práce k svým článkům. Práce má výbornou úroveň, přesto je psána z dobového pohledu a místy poněkud nezvyklým starším stylem, bylo tedy nutno psát to jednak z dnešního pohledu, jinými, tedy svými slovy a trochu novějším slovosledem, a bylo také nutno se částečně přizpůsobit úzu wikipedie, co se týká terminologie. Některé pasáže však byly příliš podrobného charakteru, tedy k použití ve wikipedii ne příliš vhodné. Již tak je tam použito dost textu spíš publicistického chrakteru, a to pouze tam, kde to pomáhá vykreslovat osobnost dr. Pražáka, případně politickou situaci, která ovlivňovala jeho jednání. Použil jsem též vlastní výpisky z přednášky o baronu Pražákovi, která proběhla v jeho rodišti, tedy Uherském Hradišti, ve vzdělávacím centru Slováckého muzea. Dále bylo potřeba časově zkoordinovat posloupnost z více zdrojů, je to tedy výsledek přepracování textu z těchto zdrojů. V podstatě se daly použít jednotlivé pozměněné věty, respektive jejich části, a z nich sestavit úplně nový sled vět a celého děje. Nejlépe je porovnat to s textem ze zdrojů. Spíš mne překvapuje, že o tak výrazné osobnosti druhé poloviny 19. století, srovnatelné s velmi známými politiky a osobnostmi v Čechách, dlouho, předlouho nebyla na wikipedii ani zmínka, článek neexistoval. O jeho vnukovi ano. Až když jsem se rozhodl na článku pracovat (trvalo to dva až tři týdny, neboť nemám moc času), někdo konečně mezitím na wikipedii vložil velmi stručný článek. Příležitostně se budu snažit doladit červené odkazy. S pozdravem "informacím zdar". 77.92.197.66 14. 4. 2011, 01:06 (UTC)
Dobrý den. Moc díky za odpověď na mou otázku na mé stránce. Přijde mi, že nebylo od věci ji přesunout do diskuzní stránky samotného článku, souhlasíte? S pozdravem, Hidalgo944 14. 4. 2011, 01:21 (UTC)
S Vaším návrhem přesunout diskusi samozřejmě souhlasím. 77.92.197.66 15. 4. 2011, 23:35 (UTC)