Diskuse:Alikvotní tón

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Název článku musí být v jednotném čísle, ne?
-- Egg 22:57, 21. 1. 2005 (UTC)

Názvy by asi měly být v jednotném, ale tady jde o pojmy, které se obecně daleko častěji píšou, říkají a používají v množném čísle. Není to stejné, jako kdybych udělal heslo třeba "Kytary", protože tam je jasné, že musí být jednotné. Tohle je jiné.
--Lopaka 23:18, 21. 1. 2005 (UTC)
S tímto odůvodněním nesouhlasím, doporučení o názvech článku jsou jasná. Článek v jednotném čísle vysvětluje pojem (co to ten alikvótní tón vlastně je), v množném čísle by mohl být použit jako výčet (seznam) různých tónu - pokud by to mělo smysl (tady asi ne).
--Mojža 15:18, 27. 1. 2005 (UTC)
Z definice pojmu nevyplyva, ze se alikvotni tony vzdy musi vyskytovat pohromade alespon ve dvojicich. Klidne muze byt ve zvuku pritomna pouze jedna vyssi hramonicka, i kdyz v realnych pripadech se to asi nedeje. Takze spise jednotne cislo. Miraceti 15:33, 27. 1. 2005 (UTC)
Ano, stejne jako muzes vygenerovat ton bez alikvotů, můžeš vygenerovat i tón s jedním alikvótem, ale v reálu to tak není skutečně NIKDY. Vždycky je jich něco kolem 8mi, záleží na nástroji. Kovové nástroje mají nejvíc. Ale v praxi se tón s jedním vyšším harmonickým vyskytuje asi stejně jako zcela čistý(bez harmonických), tzn. vůbec.
Jinak například, myslíte, že by místo, řekněme, místo hesla savci, mělo být savec, protožre názvy mají být v j.č.? Je to určitá třída, skupina, pro jejíž označení byl vytvořen pojem, který se běžně používá. Podle mne není důvod to měnit. Připadá mi to divné proto, že ve všech knížkách, ve kterých jsem se o AT dočetl se o nich mluvilo vždy v plurálu. --Lopaka 19:53, 27. 1. 2005 (UTC)
Treba v anglicke Wiki je vytvoren clanek en:mammal, en:mammals je jen redirect. Takhle bych to rad videl i v ceske. U nazvu skupin zvirat je to ale problem, protoze tam skutecne je to nazev radu, kmenu, celedi, haveti. Koneckoncu, ten redirekt tam muze byt, s tim problem neni. Presunu to na jednotne cislo (redirekt na mnozne zustane).
Respektuju. Ale všiml jsem si, že v té anglické je sice článek s názvem Mammal, ale v samotném článku je všude množné. To by možná bylo nejschůdnější. Jinak je to v zásadě do určité míry jedno a jestli se jedná o pravidlo, tak OK. Kdyz bude z mnozneho redirect, bude to correct. --Lopaka 10:30, 28. 1. 2005 (UTC)
Ano, na pouzivani mnozneho cisla v clanku neni nic zvlastniho. Podobne je ted postaveny i tento clanek. Redirect samozrejme mozny je a v tom pripade je i vhodny. Diky za pochopeni. Miraceti 11:38, 28. 1. 2005 (UTC)