Diskuse:Adolf Piskáček

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Není tvrzení „Pseudovlastenecká pražská společnost se od něj distancovala, když se zúčastnil soutěže, kterou vypsala Česká akademie věd a umění na prorakouskou vlasteneckou píseň.“ v rozporu se zásadou nezaujatého úhlu pohledu nebo něco takového? Nebo snad existovala nějaká Pseudovlastenecká pražská společnost s velkým P? Přijde mi zvláštní nazvat pseudovlastencem toho, kdo se distancuje od autora písně složené příslušníkem jednoho národa a určené pro tentýž národ, která horuje pro jiný národ, jenž navíc ten první národ utlačuje (potlačuje užívání jeho jazyka v úředním styku apod.). Dnes by to někteří třeba nazvali vlastizradou, i když zřejmě jen ve smyslu obecném, nikoliv právním („Občan České republiky, který ve spojení s cizí mocí nebo s cizím činitelem ...“). Šablonu neutralita zpochybněna jsem tam dávat nechtěl. Slaigo 24. 2. 2012, 15:53 (UTC)

Míti jiný názor na budoucnost národa ještě není zrada. I František Palacký viděl budoucnost českého národa spíše v rámci rakouské monarchie a nejeden politik hlásal přimknutí k ruskému dubisku. Takže za to někoho vylučovat ze společnosti je hloupost. Připustím vynechání předpony pseudo-. Bude to však ještě větší odsouzení netolerance tehdejších „vlastenců“. --Tom 24. 2. 2012, 16:37 (UTC)
Ano, mít jiný názor na budoucnost národa není zrada. Jenže jiný názor než kdo? Vezměme si tedy zjednodušeně, že byly dva názory. Jeden podporovat sepětí Čechů s habsburskou monarchií, druhý naopak viděl v habsburské monarchii nepřítele Čechů. Myslím si, že jako vlastenci by měli být označováni spíše zastánci druhého z názorů, už i proto, že se tak – pokud je mi známo – sami nazývali. Rozhodně bych je nenazýval pseudovlastenci, tak by je možná nazvali příznivci prvního názoru, ve výsledku řekl bych menšinového. Opravdu by se to nedalo napsat jinak, bez přídechu negativního hodnoceni? Nevím, jaká pražská společnost se od něho distancovala, ale možná od toho bych začal, i když chápu, že zdrojů máme poskrovnu. Jaký je Váš názor? Slaigo 24. 2. 2012, 18:16 (UTC)

Asi to opravdu bude třeba přesněji formulovat, protože označením pseudovlastenci jsem měl na mysli tu část společnosti, která pro příčinu, v podstatě malichernou, vyloučí jinak čestného člověka ze společnosti. Ostatně je to jev v české společnosti velmi rozšířený. Vzpomeňme třeba osud Vlasty Buriana nebo Václava Talicha po 2WW. Jinak s tím útlakem to bylo poněkud jinak než nám líčili ve škole. Např. úřední řeč čeština byla v Čechách zavedena již v roce 1880. Nepochybně na tom mají zásluhu oni vlastenci. A kruh se uzavírá.--Tom 25. 2. 2012, 09:15 (UTC)