Diskuse:Abraze (geologie)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

nejsem si jist, jestli to sloučení s terasou bylo šťastné. Abraze má mnohem obecnější význam, než jen ten geologický --Postrach 14. 2. 2010, 12:49 (UTC)

Souhlas, sloučení bylo IMHO zcela nesprávné, abraze je obecné slovo spadající do řady oborů a lidských činností. --MiroslavJosef 14. 2. 2010, 13:04 (UTC)
Naprostý souhlas. Abraze se totiž například dotýká i takové „banální“ záležitosti jako jsou brýlové čočky, utírané nasucho kde čím. Nebo i namokro papírovým ubrouskem, do kterého se prachová zrnka, nebo krystalky soli ze slz, usazující se na spodním okraji čoček vtisknou a působí společně s ubrouskem jako brusivo. Takto pak může na čočkách brýlí vzniknout hustá síť mikroskopických rýh, pouhým okem neviditelných.

Mě na poškrábání brýlových čoček upozornila pracovnice oční optiky. A to při mnou vyžádaném přeměřování dioptrií u brýlí na dálku, které jsem používal ani ne dva roky. Bylo mně totiž divné, proč začínám vidět bez těchto brýlí lépe než s nimi a chtěl jsem tomu přijít na kloub. Zmíněná optička byla, jak vidno odpovědnější než sestra u oční lékařky, a možná než ona lékařka sama, kde jsem byl předtím na vyšetření a která té sestře šéfuje. Navíc jsem od zmíněné optičky obdržel doporučení, používat utěrku z mikrovláken.

Pak je ovšem možno se dohadovat, zda zhoršenou kvalitu vidění má na svědomí vada očních čoček, anebo také, či dokonce větší měrou devastace čoček brýlových. A to vinou abrazivního působení nevhodnou utěrkou apod. Teď, po napsání těchto řádků můžu ovšem očekávat dštění ohně a síry z Olympu Wikipedie, že se žádný vlastní výzkum nepřipouští. Nešť. Já bych však byl rád, kdyby mé řádky pomohly vyřešit podobný problém s očima byť jedinému člověku. --Klubera 29. 7. 2011, 08:20 (UTC)