Diskuse:AD

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Připomínky k Dannyho verzi "rozcestníku".

  1. Rozcestník není výkladový slovník, takže pokud zde nejsou odkazy na články (byť ještě nenapsané), tak by zde ten pojem neměl být. Týká se to zejména takových dvojřádků jako "ad -znamená v latině předložku k, ke", což je vyloženě slovníkové heslo a patřilo by na Wikislovník.
  2. Zavádí do článků vlastní styly pomocí div (viz [1]), čímž znepřehledňuje kód pro ostatní editory, zejména ty, kteří se psaním webů nezabývají a vůbec nemají nic společného s informatikou. Wikisyntaxe je proto jednoduchá, aby mohl editovat každý čtenář (např. žena v domácnosti, důchodce, ale třeba i archeolog nebo lékař, kteří přece nemusejí znát html, xml, css atp.). Kromě znepřehlednění se zde zavádí i nejednotnost tím, že nečíslované odrážky se normálně dle wikisyntaxe dělají hvězdičkou, ale zde by se měly dělat dvojtečkou, ačkoliv dvojtečka ve wikisyntaxi dělá něco jiného.
  3. Nerespektuje doporučený vzhled rozcestníků, viz příklad Merkur uvedený na Wikipedie:Rozcestníky.

Proto jsem ten rozcestník upravil. Po Dannyho revertu jsem opět vrátil svou verzi a píši k tomu toto zdůvodnění (ostatně včera v noci jsem Dannymu na IRC podrobně vysvětloval tyto důvody). Dále revertovat nebudu, pak už se bude muset zahájit diskuse na Lípě. --Luděk 10:10, 10. 4. 2006 (UTC)

  • ad 1) nechápu, proč by toto nemělo být v rozcestníku zmíněno. Wikipedie není výkladový slovník, takže by na toto téma nemělo vzniknout samostatné heslo (ledaže by obsahovalo vyloženě encyklopedické, neslovníkové informace), ale osekávat rozcestníky o tyto informace?
  • ad 2) ano, je námět pro diskusi, jakou syntaxí to dělat. Než se dospěje k přijatelnému řešení, tak zde snad tato verze může zůstat, zvláště vzhledem k tomu, že je tímto stylem udělána ještě řada dalších stránek.
  • ad 3) ano, existují určité vzory rozcestníků, ale to, co přinesl Danny se velmi podobá zpracování z dewiki a rozhodně bych řekl, že je přínosnější pro čtenáře, než Luďkova verze. Možná by stálo za to po diskusi tento typ rozcestníku zapracovat do pravidla také.

S přenesením diskuse Pod lípu nebo k dikusní stránce Wikipedie diskuse:Rozcestníky souhlasím. Téma tento článek přesahuje. --Beren 16:59, 13. 5. 2006 (UTC)

Dle http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=anno&Hledej=Hledej je správným tvarem zkratky anno Domini A. D., nikoli a. D. Má někdo námitky? --80.250.1.238 24. 4. 2011, 21:24 (UTC)