Diskuse:ABS

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Honza K v tématu „Obrázek

Chtěl bych se zeptat, proč byl článek přesunut zrovna na německý název Antiblockiersystem. Osobně bych byl spíše pro zachování zkratky ABS, v souladu s principem očekávaného názvu. Domnívám se totiž, že drtivá většina česky mluvících čtenářů zná právě a jenom zkratku, která se používá jako název této technologie. Přirovnal bych to ke zkratce Radar. --Petr Adámek 09:05, 9. 5. 2007 (UTC)

Chtěl bych se přidat k dotazu pana Petra Adámka. Mít na české Wikipedii česky psaný článek s německým nadpisem je dle mého názoru blbost. TFSi 07:24, 19. 9. 2007 (UTC)

ukolem a smyslem je zajisteni schopnosti kola prenaset sily v tecne rovine v binormalnem smeru na ukor sil ve smeru tangencialnim (vse samozrejme z pohledu sousatvy kolo vs. podlozka, nikoliv vozidlo vs. zakladni vztazny system). Shazzer 8. 1. 2009, 20:13 (UTC)

Patří tato věta do wikipedie?[editovat zdroj]

Systém ABS mimo jiné umožňuje zkrátit brzdnou dráhu, zejména na mokré, zledovatělé nebo zasněžené vozovce - tento nesmysl si zapamatujte pouze pro úspěšné složení testů pro obdržení řidičského průkazu v ČR.

Nepatří, díky za upozornění. Příště ji můžete odstranit sám :-)--Honza chodec 5. 12. 2011, 23:29 (UTC)

Větu jsem tam napsal já, protože správná odpověď na zkušební otázku je opravdu že ABS zkracuje brzdnou dráhu, byť je to nesmysl. Ale chcete-li úspěšně složit zkoušky, nezbývá než úředníkům napsat to co chtějí vidět a na pravdu zapomenout. Přišlo mi důležité to uchazečům sdělit - pouštět se s úřady do sporu že mají v testech nepravdu považuji za mnohem obtížnější a hlavně zdlouhavější. Mimochodem aktuální podoba prvního odstavce mi po zásahu moc česká nepřipadá, vám asi ano ?

Obrázek[editovat zdroj]

Jestliže ABS zabraňuje prokluzu brzdících kol, postrádám smysl obrázku doplněného na stránku s variantou "ABS + smyk" (kde se vezme?). Z jakých podkladů vychází? Za ideální adheze bez ABS se zablokovanými koly zabrzdíte na kratší vzdálenosti než s ABS (díky větší styčné ploše kol s vozovkou), jen si vozidlo s největší pravděpodobností nezachová původní směr - to je jedna z hlavních předností ABS, která se z hesla časem nějak vytrácí...Vs (diskuse) 27. 8. 2015, 15:08 (CEST)Odpovědět

Zde je odkaz co dělá ABS při brzdění. https://www.google.com/search?q=abs&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiBx_ve09feAhXECiwKHUsuCrQQ_AUIDigB&biw=1120&bih=534#imgdii=uJflt9IsthQ4GM:&imgrc=oUDjQGBZipypxM: Obrázek na této stránce je zavádějící nesmysl.Adhezi ztrácíte zatížením pneumatiky a její deformací při brzdění, kdy hmotnost vozu je rozložena na větší plochu a poklesne tlak na vozovku v kg/cm2. Tento stav je samo stavitelný zejména pro přední nápravu, kdy při přechodu do smyku, poklesne adheze a přetížení způsobené brzděním a tím dojde k odlehčení zatížené nápravy. Pneumatika se odlehčí a tím se zmenší plocha kontaktu s vozovkou a znovu se zvýší tlak na vozovku na 1 cm2 a pneumatika začne znovu brzdit.Toto zařízení je určeno k zachování valivého pohybu kola, aby se přenesl směr valivého pohybu a auto bylo ovladatelné, pro vyhnutí se překážce.Další vývoj,okamžité maximální brzdění (s funkcí ABS) bez ohledu na skutečnou polohu pedálu, je právě iniciován, prodlouženou dráhou brzdění při spuštění systému ABS.ABS má při brzdění jedinou výhodu, tedy krom řiditelnosti vozidla a to, že na znečištěné komunikaci umožnuje převalení kola a přejetí vytvořeného klínu z nečistot před kolem, který pneumatiku odlehčuje, respektive snižuje tlak na vozovku a způsobuje smyk. --Honza K (diskuse) 16. 11. 2018, 01:37 (CET)Odpovědět