Diskuse:

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Luděk Belán v tématu „Mluvnický rod

připojení ke Třetí říši už 22. září 1938?[editovat zdroj]

Co je tohle za blbost? Přitom hned v dalším odstavci stojí, že Wehrmacht sem přišel až 3. října 1938. --Kirk 9. 10. 2009, 12:50 (UTC)

Konrad Henlein předal Aš Třetí říši ještě před podepsáním Mnichovského diktátu. Německá vojska vstoupila do Aše však až o pár dnů později, 3. října. Co je na tom k nepochopení!? --Zipacna1 9. 10. 2009, 15:41 (UTC)

Konrád Henlein nebyl žádným kompetentním představitelem, tudíž podobná jeho akce nemohla mít žádný účinek. O tomto by musely rozhodnout československé orgány --Kirk 9. 10. 2009, 15:44 (UTC)

Konrád Henlein založil (nebo se na tom podílel) 17. září 1938 sudetoněmecký freikorps, který obsadil Aš ještě před podepsáním mnichovské dohody. Konrád Henelein měl naopak na Ašsku obrovskou moc, Sudetoněmecká fronta byla založena právě v zde, a měla vliv nejen v Aši, ale i na celém Ašsku. --Zipacna1 9. 10. 2009, 15:58 (UTC)
Ozdrojováno. Až budu u svého počítače, pokusím se dohledat další zdroje, a až budu mít tu knihu v ruce, doplním další info o ní. Sbohem a šáteček! --Zipacna1 9. 10. 2009, 16:13 (UTC)

Ale předpokládám, že toto "připojení" nikdo neuznával. --Kirk 9. 10. 2009, 16:14 (UTC)

Kdyžtak popište, jak se to prosím projevovalo a jak se chovali československé orgány. --Kirk 9. 10. 2009, 16:15 (UTC)

Říct že toto připojení nikdo neuznával, by bylo špatné. Aš, resp. celé Ašsko bylo obydleno drtivou většinou Němci, a velký počet z nich byl nakloněn Sudetoněmecké frontě, takže sutetští Němci jistě toto "připojení" uznávali, a jistě ho uznával také Hitler, což se zdá být také pochopitelné, protože to bylo v jeho zájmu. Samozřejmě vím, a připouštím, že se nejednalo o žádné oficiální připojení, ale je více než logické, že město, ve kterém žili sudetští Němci, ho předali neoficiálně Hitlerovi, Mnichovský diktát-nediktát. Jinak, pokud chcete znát podrobnosti o Mnichovské dohodě, hledejte v konkrétním článku. Mě zajímá jen do té míry, do jaké se týká mého města. --Zipacna1 9. 10. 2009, 16:43 (UTC)

No jo, ale to je potřeba do článku napsat.--Kirk 9. 10. 2009, 19:27 (UTC)

Kvalita článku[editovat zdroj]

Dobrý den, aby si článek udržel status DČ, bylo by potřeba ho ještě vylepšit:

  • rozšířit úvod
  • redukovat kapitoly dlouhé pár řádek (je tam hrozně moc nadpisů)
  • čeština ("Pověsti z celého Ašska byli sepsány") a typografie (dlouhé pomlčky)
  • víc zdrojů (mnoho detailních informací postrádá zdroj)
  • redukovat triviality
  • článek má mít většinově charakter výkladu, nikoli seznamu seznamů (to znamená např. pojednat o stavebním vývoji města, a nikoli jen seznam dochovaných památek)

Ať se Vám to podaří,--Ioannes Pragensis 8. 4. 2010, 08:12 (UTC)

Jsem rád, že se článek nějakého ocenění dočkal. Myslím, že vylepšení jsou na místě, ale je to podle mě běh na dlouhou trať. Mám sice značné znalosti, ale málo času. Co se týče zdrojů k některým detailním informacím, je to složitější. Pro mě (jako člověka který zde žije) jsou všechny informace všední, tudíž nevím, které bych měl samostatně zdrojovat. Ostatně výčet použité literatury v dolní části tyto informace obsahuje. Nic jsem si z prstu nevycucal. Na tomto článku budu samozřejmě i nadále pracovat a aktualizovat ho jak dovolí čas. --zipAcna 28. 4. 2010, 16:36 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Ač rodilý Ašan, dozvěděl jsem se z tohoto popisu o mém rodném městě mnohé nové a zajímavé informace. Za to bych rád autorovi tímto poděkoval. Co se mi však bytostně nelíbí, je zde umístěný odkaz na revanšistické stránky údajných bývalých německých obyvatel Aše. Pokud si budu chtít počíst o jejich "násilném vyhnání" českou menšinou, otevřu si stránku "Asch.de" nebo tak nějak. Co se odtržení ašska týče, postrádal jsem zde více informací např. o napadení zde umístěných stanic finanční stráže v březnu 1938, kdy po odražení útoku byly na místě nalezeny německé "handgranáty" a spousta německé munice. Tato doba jistě pro české obyvatelstvo nebyla žádnou selankou a byť se naši předci snažili zastavit agresora ze všech sil, vše skončilo jejich vyhnáním s jedním zavazadlem á 30kg na zádech (v případě že nepadli při obraně českého území). O tomto násilí proti místním českým obyvatelům pohraničí se celostátně raději nemluví, jako bychom na to měli všichni zapomenout. Ale jinak ještě jednou díky autorovi za obsažný a zajímavý článek.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 90.181.73.140 (diskusebloky) 24. 7. 2010, 21:59 UTC

Zdravím, a děkuji. Snažím se tento článek stále vylepšovat. Co se týče odkazu na německé stránky (Asch-Boehmen.de), je zde na ně z tohoto článku odkazováno hlavně proto, aby byly údaje v něm obsažené, nějakým způsobem podložené. Jinak, pokud jste z Aše, a zajímáte se o historii města, víte, co se tady stalo, a také to, že Češi a Němci berou některé věci zcela rozdílně. Informace z válečných období časem rozvinu, ale musím se držet jisté hranice, aby se článek nestal nesnesitelným pro některé jedince. Ještě jednou díky za chválu. --zipAcna 25. 7. 2010, 14:32 (UTC)

Odebrání DČ[editovat zdroj]

Prošla jsem tento článek, kterému byl udělen status Dobrého článku a nalezla jsem tyto nedostatky:

  • Rozsáhlé části textu (i celé odstavce, podsekce a sekce) nejsou ověřitelné a článek v těchto svých částech neplní požadavek na řádkové reference.
  • chybějící pasáže (nedostatečně přírodní poměry)
  • neencyklopedický styl ("dnes", "současný")

Pro výše zmíněné článku odebírám status Dobrého článku. --Jana Lánová (diskuse) 20. 10. 2013, 12:40 (UTC)

Mluvnický rod[editovat zdroj]

Možná by bylo zajímavé zmínit i mluvnický rod názvu Aš (resp. jeho kolísání mezi mužským a ženským) - viz např. http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?lang=en&art=6015. --Luděk Belán (diskuse) 12. 1. 2022, 11:23 (CET)Odpovědět