Diskuse:Žofie Bavorská

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Příbuzenský vztah Johany Bavorské a Žofie Bavorské[editovat zdroj]

Provedl jsem v článku změny, které se týkají příbuzenského poměru Žofiina otce s královnou Johanou. Protože se tyto chyby vyskytují i v části literatury, uvádím podrobnosti.

  • Žofiin otec Johann II. von Bayern-München (1341–1397) byl synem Stephana II. (1319–1375) a Elisabety von Sizilien.
  • Johana Bavorská byla dcerou Albrechta I. (1336–1404) a Margarety, dcery slezského velmože.
  • Stephan II. a Albrecht I. byli bratři, synové císaře-kacíře Ludvíka Bavora (1282–1347), jenž zemřel v klatbě církevní.

Z toho je zřejmé, že Žofiin otec nebyl bratrem, ale bratrancem Johany Bavorské. Žofie Bavorská nebyla neteří královny Johany, ale byla dcerou jejího bratrance; pro tento stupeň příbuzenství nemá čeština specifický výraz. Pro úplnost dodávám, že Žofie nebyla vnučkou Ludvíka Bavora, jak se někdy uvádí, ale jeho pravnučkou, císař-kacíř byl jejím pradědečkem (Ludvík Bavor → Stephan II. → Johann II. → Žofie). --78.136.163.175 2. 8. 2015, 22:27 (CEST)Odpovědět

Příbuzenský vztah královny Johany Bavorské a Jana II. Bavorského (otce královny Žofie Bavorské)[editovat zdroj]

Jan II. Bavorský (1341–1397), otec královny Žofie Bavorské, byl synem Štěpána II. Bavorského, a ten byl synem císaře Ludvíka Bavora a jeho první manželky Beatrix Svídnicko-Javorské.

Královna Johana Bavorská byla dcerou Albrechta I. (1336–1404), a ten byl synem císaře Ludvíka Bavora a jeho druhé manželky Markéty Holandské.

Štěpán II. Bavorský a Albrecht I. byli tedy nevlastní bratři, tj. měli stejného otce, ale rozdílné matky. Jejich děti, Jan II. Bavorský (otec královny Žofie) a královna Johana Bavorská, byli bratranec a sestřenice. Šlo o pokrevní příbuzenství, jejich společným biologickým předkem (dědečkem) byl císař Ludvík Bavorský.

Pojem „nevlastní bratr" se běžně používá, ale pojmy „nevlastní bratranec" nebo „nevlastní sestřenice" nejsou přesně definovány, jsou chápány různě a mohly by budit dojem, že se jedná jen o příbuzenství v právním slovy smyslu, a nikoli o příbuzenství pokrevní. Proto se domnívám, že je v tomto případě lépe mluvit jen o bratranci či sestřenici a přívlastek „nevlastní" nepoužívat.--Abzon (diskuse) 22. 9. 2022, 11:35 (CEST)Odpovědět