Diskuse:Žerotínové (Čechy)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Několik poznámek:

  • Když slučovat, tak do staršího článku Žirotínové
  • Žirotínové nebyli potomky pánů z Hořovic, ale jednalo se o tu samou rodinu
  • Dle odkazovaného refu č. 2 Hořovice nevlastnili Žerotínové, ale Žirotínové
  • V odkazovaného refu č.5 není nic o to, že by Jan Plichta ze Žirotína byl syn Habarta z Hořovic
  • Adlarové - to je docela odvážný výzkum. Jejich zakladatelem byl dle refu č. Plichta z Adlaru, ale zcela jistě to nebyl Plichta ze Žirotína.

Těch nepřesností je tam spousta, počínaje chybným názvem.--Yopie (diskuse) 3. 3. 2013, 23:31 (UTC)

  1. To se nikde nepraví a je to úplně jedno. Jestli chceš, provedu sloučení do tvého článku, výsledek bude totožný, název článku bude stejně potřeba dodiskutovat.
  2. Podle mě je to prašť jako uhoď, jestli to chceš zformulovat jinak, tak prosím.
  3. O tom se snad celou dobu bavíme na mé stránce a není pochyb o tom, že Žirotínové se dnes nazývají Žerotínové. Až se dořeší tahle diskuse, rozhodne se, zda použít starý nebo nový tvar.
  4. Je tam otazník proto, že je to spekulace. Podle letopočtů se tahle úvaha nabízí. Jestli ji zpochybňuješ, přidej šablonu Zdroj? a nebo to rovnou smaž se shrnutím "nedoložená spekulace".
  5. Pokud Plichta z Aldaru není Plichtou ze Žerotína, pak jsem prameny špatně pochopil a platí bod 4. Přijde mi ale divné, aby byl na začátku 14. století zakladatelem rodu Plichta z Aldaru, který je žerotínské krve a zároveň v té době existoval úplně jiný Plichta ze Žerotína. Možná byl ten z Aldaru z nějaké jiné větve Žerotínů, která není zmapovaná?
Jakoukoliv chybu nebo nepřesnost objevíš, edituj s odvahou. Budu rád, když doplníš i zdroje k těm větám, které jsem sloučil z tvého článku a neměly u sebe zdroj. Název s tebou právě diskutuji na mé stránce, tak počkej, až se dohodneme tam a nepřepisuj celou Wikipedii na tebou preferovaný název. Díky. Palu (diskuse) 3. 3. 2013, 23:53 (UTC)