Diskuse:Železniční tratě v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hustota železniční sítě v ČR[editovat zdroj]

Nevěděl byste někdo sepsat pár vět o hustotě železniční sítě v ČR a o porovnání hustoty ve východní a západní Evropě? --Prochaine 21:03, 23. 10. 2007 (UTC)

Podezřelé údaje v infoboxu[editovat zdroj]

Údaje v infoboxu velmi silně neodpovídají údajům v článku. Celková délka sítě podle infoboxu je menší než délka tratí ve vlastnictví státu podle článku, v infoboxu jsou jaksi zamlčeny všechny tři úzkorozchodné tratě, z asi pěti provozovatelů drah jsou uvedeni jen dva atd. V této podobě snad infobox raději ne... --ŠJů 5. 4. 2009, 01:36 (UTC)

Děkuji za upozornění, opraveno. --Kndr 5. 4. 2009, 10:30 (UTC)

Teď už to vypadá jakžtakž věrohodně, až na to, že

  • jako zdroj je uvedeno pouze prohlášení o dráze od SŽDC, a tudíž to působí dojmem, že ostatní tratě buď do součtů nejsou zahrnuty, nebo jsou vycucané z palce: anebo že by SŽDC ve svém prohlášení o dráze uváděla i statistiku cizích tratí? Asi by to chtělo odkazovat ještě na prohlášení o dráze ostatních provozovatelů a ještě na nějaký zdroj, který dokládá, že nám nějaký provozovatel nechybí.
  • možná by někde mělo být definováno, co se rozumí pojmem "Železniční síť České republiky". Jsou v tom pojmu zahrnuté i vlečky? Jsou v něm zahrnuté i speciální železniční dráhy? Předpokládám, že ne, protože pokud je zdrojem "prohlášení o dráze", tak pro tyto dráhy se prohlášení nevydává (nemusí vydávat). Ale mělo by to být jasně řečeno. Ostatně, existuje vůbec nějaká statistika o vlečkách – a o jejich dnešní provozuschopnosti?

Nejsem si jistý, jestli tak podrobně rozepsaný seznam všech kombinací je správné dávat do infoboxu. V infoboxu by asi měly být jen úplně základní součty či výčty (a ty bych zase doplnil o procentní údaje) a nikoliv rozpis všech možných kombinací (ostatně proč zrovna rozchod a napájecí systém tam uvádět tak podrobně, zatímco například podíl jednotlivých vlastníků a provozovatelů nikoliv?). Podrobnější přehledové tabulky by měly být přímo v textu článku.

Nepodařilo se mi nikde najít, jaký status vlastně má Velimský okruh. Je to speciální dráha? Máme tedy dvě - pražské metro a velimský okruh? Nebo snad vlečka? --ŠJů 5. 4. 2009, 13:00 (UTC)