Diskuse:Švýcarsko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Mhusek v tématu „Geografie, procenta, zdroje

no, svycarsky politicky system atd. je velice zajimavy, ale tento clanek ma byt o Svycarsku - co takhle zpracovat to do samostatneho clanku? Macronyx 21:37, 13. 1. 2005 (UTC)

Ok, proč ne, v odkazech je velmi dobrá strukura "Swissworld". --Wiki-vr 16:45, 14. 1. 2005 (UTC)

Hoši, nevím, kdo do článku o Švýcarsku hodil kecy o "suverenních státech". Myslím si, že takovýhle formality neodpovídající realitě se do Wikipedie příliš nehodí. Suverenní státy to víceméně byly jen do té doby, než Švýcarsko obsadila Napoleonova armáda a nezřídila unitární republiku. Po roce 1815 to ještě nějaké prvky původní konfederace mělo, nicméně po přijetí spolkové ústavy z roku 1848 je to již klasická federace Kirk 07:17, 18. 5. 2005 (UTC)

Editujte s odvahou. Některé věci je dobré vysvětlit přímo v článku. --Luděk 07:21, 18. 5. 2005 (UTC)

No kecy... abychom se v nich nazačali motat, Kirku. Dostáváme se k pojmu suverenita. A IMHO je suverenita každého z kantonů větší než celého Česka (nepíši abych provokoval). Ale to zdaleka není všechno, suverenita každého občánka je větší než... Docela zajímavé o tom je na http://euabc.com > Sovereignty a v souvislosti diskuze tady i > Subsidiarity. Doporučuji a zdravím --Wiki-vr 08:40, 18. 5. 2005 (UTC)
Tak jsem založil hesla suverenita a subsidiarita, a napsal jsem mail euabc.com jestli to tu mohu použít. --Wiki-vr 09:08, 18. 5. 2005 (UTC)

Ahoj. Před delší dobou jsem našel na intertu (a bohužel už nevím kde), Hitlerův plán na obsazení Švýcarska za primárním účelem dostat z bank zlato a diamanty a následně i hotovostní oběživa. Analýza končí tím, že nelze takový stát obsadit, neboť každý Švýcar má doma ve skříni takový arzenál, že by taková akce musela skončit nezdarem, nebo by Hitler přišel o půlku armády. Pokud na to někde narazíte, poprosil bych vás, zda to sem můžete hodit, případně mi sem dát odkaz. Díky předem.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.208.201.206 (diskuse)

Je nám líto, ale informace beze zdrojů nebo z nedůvěryhodných zdrojů sem bohužel přidat nemůžeme. S pozdravem --Mercy 12:30, 20. 11. 2007 (UTC)

Švýcarsko a zbraně, resp. vojenská služba[editovat zdroj]

Zbraně jsou ve švýcarské kultuře hluboce zakořeněny, ale míra zločinnosti se střelnými zbraněmi je tak nízká, že se o ní ani nevede statistika.

Tato země má 6 mil. obyvatel, ale odhaduje se, že má minimálně 2 mil. veřejně vlastněných střelných zbraní, včetně 600 tis. automatických pušek a půl milionu pistolí.

Toto je z velké části díky švýcarskému jedinečnému systému národní obrany, který se vyvíjel po celá staletí. Místo konvenční profesionální armády Švýcarsko od každého muže vyžaduje, aby během většiny svého života podstoupil jistou formu vojenské přípravy, během několika dnů či týdnů v roce.

Mezi 21 a 32 lety věku muži slouží jako pohraniční vojáci. Dostanou útočnou pušku M-57 a 24 zásobníků munice, kterou mají za povinnost mít doma.

Po odchodu muži slouží u švýcarské národní gardy, ale stále musejí čas od času cvičit a vyfasují skládací pušky. Ženy střelné zbraně vlastnit nemusejí, ale jsou k tomu motivovány.

Přeloženo a přeformulováno odtud. Jestli se toho někdo ujme a pokud by to šlo - a pokud je to pravda ;-) - možná by se něco z toho dalo zakomponovat do článku. Díky 81.201.48.25 9. 12. 2009, 03:00 (UTC)

Nechce se mi lezt na to tvoje "odtud", jestli tam je skutecne to, co pises, tak to jsou pekny blbosti a lze jen politovat kazdého, kdo tomu uveri.
Míra zlocinnosti se strelnými zbranemi je mozna nízká, jestli se proto nevede statistika nebo protoze treba nekdo ma zajem takovou statistku nevest anebo se vede a pouze autor toho Youtube-prispevku se ji nedopatral, to je jedna vec. Jina vec je, ze Svycarsko ma mimoradne vysokou miru sebevrazednosti a doma uchovavané zbrane brannych obcanu v tom casto hrajou roli. Co je tady casto a co zridka si nodvazim odhadnout, ale opakovane se stava, ze takovy zoufalec zastreli nejen sebe, ale vyvrazdi pri tom jeste pulku sve rodiny, kdyz uz ne celou. A uz se taky stalo, ze mladik, prave se vrativsi ze cviceni, jen tak pro srandu sluzebni zbrani zasrelil jemu naprosto neznamou holku, ktera neprovedla nic jiného, nez ze cekala na stanici na autobus.
A nenucené zachazeni se strelnymi zbranemi ve Svycarsku ma i takové dusledky, ze ve Svycarsku byla treba koupena zbran, kterou se strilelo na papeze, ve svycarskych obchodech se zasobovali i nekdejsi nemecti ultralevicovi teroristi. To jsou jen 2 pripady, ktere se cas od casu jako nechvalna kuriozita ventiluji, a jsou urcite jen spickou spicky ledovce.
Kdyby mezi 21 a 32 lety veku vsichni muži sloužili jako pohranicní vojáci, tak svycarska armada nedela nic jineho, nez hlida hranice. Do "civilu" se dnes odchazi mezi 30. a 34. rokem. Pokud by tohle mela byt vetsina zivota, tak by se Svycari sotva dozivali po Japoncich 2. nejdelsiho veku na svete. Utocnou pušku (podle nasich pojmu samopal) M-57 nikdy nedostavali, tak jeste asi pred 20 lety fasovali SIG 510, interne zvanou zkracene Stgw 57, dnes maj SIG 550, jinak tez Stgw 90.
Pokud se za narodni gardu povazuji skupinky nadsencu, co toho v 35 jeste nemaj dost a hrajou si paintball, tak to muze byt pravda. Skaldaci pusky na to ale urcite nefasuji, ty si tak nejvys skladaj z papiru.
Jestli nejakemu majiteli zbrane jeho obchodnik posila nabidky i pro manzelku, mozné, sam zbran nevlastnim, tak v tomhle nemam prehled. A s nejakou jinou formou motivace zen k porizeni strelne zbrane jsem se jeste nesetkal. Jediné, co si skutecne dovedu predstavit, ze po té, co svycarska armada byla vzdy vyhradne muzskou doménou a zeny se mohly ucastnit jen v ramci tzv. zenské pomocné sluzby, je dnes zenam na zaklade dobrovolnosti otevrena se vsim vsudy, vcetne sluzby se zbrani; a tady je mozné, ze kdyz uz to zavedli, tak maj zajem, aby to také urcité minimalni mnozstvi zen vyuzilo. Strelnou zbran ale nemusi ve Svycarsku vlastnit nikdo, nejvys v dobe povinne sluzby drzet doma erarni, ktera mu nepatri; a dnes uz si i tu muze ulozit ve zbrojnim skladu, kdyz ji doma mit nechce.
Stejny nesmysl je ta "Hitlerova analyza" nahore. Nedovedu si predstavit, kam by takovy prumerny Svycarek pri bezne velikosti svycarskch lidovych bytu a zejmena minimalistickem vybaveni pomocnymi prostory, tu skrin s takovymhle arzenalem postavil. Cela vyzbroj, co svycarsky vojak uchovava doma, sestava z plne polni, bojove a vychazkove uniformy vc. prislusneho pradla, osobni zbrane, tj. dnes zpravidla samopalu, za Hitlera pusky a urciteho mnozstvi munice k tomu. Tu zbran potrebuje mj. na cvicné strelby, kterych musi urcité penzum absolvovat (s predepsanym minimalnim streleckym uspechem) i mimo sluzbu u utvaru. Vsechno ostatni se fasuje normalne podle potreby az na miste. Maj doma jenom to, co muzou popadnout a vzit s sebou pesky, kdyz dostanou rozkaz k narukovani. S tim, ze by nekdo valecne operoval ze sveho pribytku se nepocita a nikdy nepocitalo.
Je videt, ze lidi maj smysl pro humor. O aktualite onoho Youtube-prispevku svedci i to, ze Svycarsko dnes uz davno nema 6, ale dobrych 7 milionu obyvatel. Bylo by mozna dobre z toho sestavit clanek na necyklopedie.wikia.com (pripadne pro Svycarsko v nemcine na stupidedia.at/stupi/Idiot. ;-) -- 8ohmSpeaker 7. 12. 2010, 03:58 (UTC)

Konfederace[editovat zdroj]

Docela by me zajimalo, cim premyslel ten, kdo psal ten odstavec o historii. Na jednu stranu tam spravne stoji, ze Svycarsko opustilo cestu konfederace a stalo se federaci, v zapeti ale ze tahle "konfederace" zároven zacala budovat silnou spolkovou armádu. Ze stejneho duvdu je docela mimo nazyvat Svycarsko uz v titulu "Svycarskou konfederaci". -- 8ohmSpeaker 7. 12. 2010, 03:58 (UTC)

Jestliže Švýcarsko není konfederací (nevím přesně kritéria), pak ale rozhodně není federací a asi by bylo dobře vymyslet ještě jeden typ státu pro něj. Typické federace jsou USA nebo spolkové Německo a odlišnost Švýcarského státního zřízení je tak velká (a to v principiálních záležitostech), že je rozhodně nemůžeme řadit do stejného typu. Ve Švýcarsku má lid velkou moc, ústavně zaručenou jednoduchým vynucením referenda podpisem dostatečného množství lidí nějaké petice. Kantonální rozložení, je velmi odlišné od toho federálního. Je zde podstatně více prosazován princip subsidiarity a ačkoliv Švýcarská konfederace vystupuje navenek jako celek, v rámci vnitřní politiky je nejvyšší moc ve vládách kantonálních a ne konfederální. Kromě toho je princip subsidiarity prosazován až na úroveň obcí.

POVOLLDI 22.11.2011, 19:25

Neencyklopedičnost, nedostatek informací, chybějící zdroje, špatná stylistika[editovat zdroj]

Soubor nenavazujících dílčích dat, žurnalistická (NEENCYKLOPEDICKÁ) stylistika, absence obrovského množství zásadních informací a téměř neozdrojováno. Možná by bylo vhodné článek smazat? Lepší variantou by bylo ho kompletně přepracovat. (Například elaborovaným překladem anglické a německé verze za aplikace české encyklopedické stylistiky.)

WP:ESO. --Mercy 5. 1. 2011, 07:50 (UTC)

Proboha, co má znamenat ten nadpis Spolkové rady? To je opravdu nutné ukazovat čtenářům střeva wikipedie? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Hejhulák (diskusepříspěvky)

Geografie, procenta, zdroje[editovat zdroj]

Dobrý den. Narazil jsem v sekci Geografie na nesrovnalosti v procentech, navíc to není ozdrojováno. Ve Švýcarsku jsou tři typy horských oblastí: Jura, Švýcarská plošina a Švýcarské Alpy. Jura ... Pokrývá zhruba 10 % území země. Švýcarské Alpy tvoří více než 57 % území země. Švýcarská plošina pokrývá asi 37 % území země. Když to sečtu, tak se dostávám na 104 %. V procentech musí být nutně někde nesrovnalost, v sekci není uveden vůbec žádný zdroj. Je možné, že je to pak následně bezmyšlenkovitě přejímáno.

--Mhusek (diskuse) 22. 2. 2021, 16:37 (CET)Odpovědět