Diskuse:Římskokatolická farnost Křtiny

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nejsem si jist, jestli tohle: Verze 2736634 uživatele Postrach (diskuse) zrušena, když je to napsáno skoro u všech farností mělo by to být i tady je dost přesvědčivé zdůvodnění. IMHO má text ... jedno z územních společenství křesťanů-římských katolíků ... stejnou informační hodnotu jako ... jedno z územních společenství římských katolíků ... . Nevím o případě, že by římský katolík nebyl křesťan (pokud takové případy u těch společenství nastávají, je širší formulace naopak správná). Druhá formulace je proto IMHO lepší (jednodušší pro čtenáře se stejnou hodnotou informace) --Postrach 14:01, 24. 6. 2008 (UTC)

Přesvědčivé to asi není, ale v třebíčském,slavkovském a v jiných je to takhle. Klidně ať to tak je, ale myslím že by bylo dobré aby byly články o farnostech stejné. --Delfínka 14:10, 24. 6. 2008 (UTC)

No - já si toho všiml u tohohle článku a připadalo mi to divné. Proto jsem to odstranil. Pokud je běžným zvykem tímto způsobem zdůrazňovat či od něčeho odlišovat křesťanství katolíků, ať to zůstane. Pokud ne, asi bych byl pro zjednodušení zde i v ostatních článcích. Protože IMHO to, že římští katolíci jsou majoritní podmnožinou křesťanů, je všeobecně známým faktem (uvedeným navíc v článku o nich). --Postrach 14:16, 24. 6. 2008 (UTC)

Ještě dotaz: chápu správně poznámku "Klidně ať to tak je, ale myslím že by bylo dobré aby byly články o farnostech stejné" jako "když změnit, tak všude?" --Postrach 14:47, 24. 6. 2008 (UTC)

Ano, tak jsem to myslela. Ale pokud by se to mělo změnit, myslím že by bylo dobré to prvně navrhnout do diskuze Wikiprojektu Křesťanství. Mě na tom nějak moc nezáleží, takže klidně to udělejte podle sebe. Určitě jste zkušenější wikipedista ;-) --Delfínka 17:07, 24. 6. 2008 (UTC)

Já si raději nejprve ujasním situaci vu užším kroužku, než tím začnu otravovat víc lidí. A do diskuse to dávám, protože nevím, není-li křesťan-římský katolík zavedený pojem (google ale našel minimum výskytů). Prostě mi to připadá nesmyslné podobně jako psát "Leoš Janáček byl Evropan-Moravan" nebo "kotvily tam lodě-vltavské parníky". Ve všech případech lze imho slovo před pomlčkou bez újmy na informaci vypustit.

Na projekt dám asi odkaz na tuto diskusi. Křesťanství mě jinak zajímá jen okrajově, jde mi o čistě formální úpravu (na níž se dívám spíše jako technokrat). --Postrach 17:26, 24. 6. 2008 (UTC)

Mno ... já se považuji za křesťana i když katolík nejsem - myslím si IMHO, že kolega Postrach má pravdu, u katolíků bych křeťanství předpokládal prostě implicitně a do článků bych je už dál nevpisoval ** smysl má spíše sousloví římský katolík, protože existují i další katolické odnože, které se k Vatíkánu spíš nehlásí ** --MiroslavJosef 17:40, 24. 6. 2008 (UTC)