Diskuse:Ústavní zákon o zkrácení pátého volebního období Poslanecké sněmovny

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Proti sloučení[editovat zdroj]

Myslím, že jediný ústavní zákon, který kdy byl zrušen ústavním soudem, si samostatný článek zaslouží. Článek o volbách obsahuje spoustu událostí (a možná bude obsahovat i další pokusy o volby atd.), zatímco v tomto článku je možné detailněji rozebírat právnické detaily ohledně vzniku, zrušení a analýz přímo tohoto konkrétního zákona. --ŠJů 15. 9. 2009, 00:51 (UTC)

No doufám, že to někoho vyprovokuje k tomu aby ten článek byl delší než ten odstavec u těch voleb...--H11 15. 9. 2009, 01:11 (UTC)

Kauza Melčák[editovat zdroj]

Navrhuji přejmenování ( a s tím spojené drobné přepracování ) článku na název Kauza Melčák, což je všeobecně používaný název pro tuto kauzu( použito i v databázi ÚS viz ), používaný i v odborné literatuře. --General D 15. 3. 2011, 15:57 (UTC)

Jednoznačně proti. Článek je o ústavním zákonu a o jeho zrušení, ne o "kauze". Samotná "kauza Melčák" má kromě těchto ústavněprávních souvislostí i souvislosti politické.
Krom toho bylo zrušení tohoto zákona inspirováno advokátem Kalvodou, prof. Filipem, senátorem Pithartem a dalšími, Melčák byl jen nosič jejich idejí (bylo třeba prosadit pravomoc ÚS rušit ústavní zákony). PS: Prosím aby sdělené informace byly považovány za max. osobní výzkum, nikoli jako osobní útok. --Hustoles 15. 3. 2011, 16:45 (UTC)
Možná si trochu nerozumíme v chápání slova "kauza", já toto slovo myslel vyloženě ve smyslu soudního procesu, pře ( před ÚS ), tak je podle mého mínění chápáno i v odkazovaném nálezu sp. zn. Pl. ÚS 27/09 , stejně jako třeba v 1 2, když vezmu dva náhodně vybrané odkazy co mi Google vyhodil :) . Článek se myslím věnuje stějně nálezu ústavního soudu, jako derogovanému ústavnímu zákonu, takže by se mi více líbil všeobecnější název, a jak sem již psal "Kauza Melčák" je celkem používaný výraz. Každopádně konsensus zde zatím není, jsem zvědavý zda ještě někdo přidá svůj komentář. --General D 15. 3. 2011, 19:22 (UTC)